8.2 °C

Ropta Boys wint van Beetgum

za 14 mei 2011, 22.53 uur

EASTERNIJTSJERK - Onder de uitstekende leiding van scheidsrechter G Beekman uit Leek heeft Ropta Boys gedaan wat men moest doen om kans te houden op nacompetitie voetbal. Dat was winnen van Beetgum en afwachten op het resultaat tussen Rottevallle en Kootstertille. Hetzelfde scenario als vorige week en helaas voor Ropta Boys ook dezelfde uitkomst als vorige week.

Zowel Ropta Boys als Rottevalle wisten te winnen Het gevolg laat zich raden, Ropta Boys komt net tekort voor nacompetitie voetbal en het seizoen 2010-2011 zit er helaas op voor de geelgroene formatie van trainer Yko de Boer.

Een goed seizoen, maar net niet een geslaagd seizoen, want de ploeg had dolgraag willen strijden om promotie naar de 3e klasse. Door in cruciale wedstrijden punten te hebben laten liggen gaat dit feest aan de neus van Ropta Boys voorbij.

De wedstrijd begon voor Ropta Boys afgelopen zaterdagmiddag niet al te best. Vanaf minuut één was daar wel het veldoverwicht, maar in de beginfase werden geen mogelijkheden en kansen gecreëerd. De eerste mogelijkheid van potentie was te noteren in de 20e minuut. Een ingooi van Willem Wijma werd door Roelof Weidenaar doorgekopt en daarna ingekopt door Birhanu Rispens.

De Beetgum keeper was attent en tikte de kopbal tot corner. De tweede kans was voor Roelof Weidenaar, maar zijn schot werd geblokt. Beetgum ging het beter af, want de allereerste kans was meteen raak. Arend Castelein verspeelde de bal op het middenveld, met als gevolg een snelle omschakeling van Beetgum. Marten Johannes Bloem werd de diepte ingestuurd. Hij kwam hierdoor oog in oog met Ropta Boys keeper Hillebrand Tanja.

Zijn inzet belandde nog op de paal, maar de rebound werd een intikker voor Bauke Reitsma. (0-1) Voor Beetgum was dit op dat moment een mooie opsteker, want de ploeg moest winnen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Na deze goal ging Ropta Boys op jacht naar de gelijkmaker. Men kreeg nog enkele kleine mogelijkheden. Arend Castelein was in de 30e minuut heel dichtbij de gelijkmaker.

Op de rand zestien draaide hij goed weg en schoot rakelings voorlangs. Beetgum kreeg in deze fase geen kansen, maar knokte voor elke meter, waardoor Ropta Boys weinig ruimte en tijd kreeg om te combineren. De eerste helft leek te worden afgesloten met 0-1. Maar doordat de wedstrijd heel vaak werd onderbroken besloot scheidsrechter Beekman tijd bij te trekken.

Dit was in het voordeel van Ropta Boys, want in de 49e minuut scoorde Ropta Boys de gelijkmaker. Vanaf de rechterkant wist Geert Linthof een voorzet op maat af te geven richting Roelof Weidenaar. Roelof zag zijn kans schoon en kopt onhoudbaar de gelijkmaker binnen. (1-1)

Met wind tegen presteerde Ropta Boys na rust en stuk beter dan in de eerste helft. Ropta Boys startte furieus en kreeg meteen mogelijkheden op een voorsprong. Met name over de rechterkant van Ropta Boys kwam steeds veel gevaar. Eerst waren Roelof Weidenaar en Geert Linthof dichtbij een treffer na een goede voorzet van Willem Wijma. In de 50e minuut werd een corner van Geert Linthof goed ingekopt door Arend Castelein.

Deze kopbal werd van de doellijn gehaald. Zo was daar de druk van Ropta Boys. Deze druk resulteerde na bijna een kwartier in een voorsprong voor Ropta Boys. Opnieuw was het Willem Wijma die een perfecte voorzet gaf. Zijn voorzet werd even fraai diagonaal binnen gekopt door opnieuw Roelof Weidenaar. (2-1)

Ondanks deze voorsprong gaf Beetgum zich nog niet gewonnen. Men bleef vechten voor een beter resultaat en men kreeg kansjes uit met name corners. Beetgum moest naarmate de tweede helft risico's nemen om alsnog de gelijkmaker te scoren. Dit was koren op de molen van Ropta Boys. Hierdoor kon Ropta Boys gaan voetballen op de counter. Na een half uur spelen wisselde trainer Yko de Boer driemaal.

De heren Geert Linthof, Jan Meindert en Arend Castelein werden gewisseld voor Johannes de Groot, Simon Dijkstra en Jan Bekker. Simon Dijkstra kreeg meteen twee goede kansen. Eentje speelde hij te ver voor zich uit en de andere kans schoot hij net over. Beetgum bleef doorgaan en hierdoor ontstonden nog enkele hachelijke momenten voor het Ropta Boys doel. Met name uit corners bleef het oppassen voor de gelijkmaker.

De gelijkmaker kwam er niet voor Beetgum. Integendeel, Ropta Boys wist 10 minuten voor het einde de wedstrijd te beslissen. Het was Sander Braaksma die met zijn dieptepass Jan Bekker op maat bediende en alleen voor de keeper wist te zetten. Jan Bekker bleef koel en schoof de bal beheerst langs de uitkomende Beetgum goallie. (3-1)

Na deze goal was de wedstrijd gespeeld. Ropta Boys eindigt door deze winst op een toch knappe 4e plaats met ver uit de minst gepasseerde verdediging en doelman in de 4e klasse B. Met 2 punten achterstand op de kampioen RWF en 1 punt op de nummers twee en drie Zwaagwesteinde en Rottevalle.

Het is helaas allemaal net niet voldoende voor nacompetitie voetbal, maar genoeg om met opgeheven dit seizoen 2010-2011 te eindigen.

Eindstand: 3-1.