Ropta Boys wint van De Sweach

zo 24 april 2011, 21.45 uur

EASTERNIJTSJERK - Onder zomerse weersomstandigheden deed Ropta Boys wat men moest doen. Winnen van de Sweach, om in ieder geval nog kans te blijven maken op de nacompetitie.

Vooraf was bekend dat het geen gemakkelijke middag zou worden tegen de onbetwiste koploper in de 3e periode. Ondanks het betere spel van Ropta Boys bleef de Sweach heel lang op de been op harde veld en in het snikhete Oosternijkerk.

In de slotfase wist Ropta Boys met twee rake kopballen de wedstrijd te beslissen. In de beginfase was het echt aftasten van beide ploegen. De Sweach vooral, want zij gaven het initiatief volledig in handen van de thuisploeg. In de eerste twintig minuten was er eigenlijk niet veel te beleven. Een paar speldenprikken werden uitgedeeld door Ropta Boys, maar veel stelde het niet voor in de eerste 20 minuten.

Naarmate de eerste helft vorderde begon Ropta Boys beter te voetballen. Men probeerde de bal te laten gaan, alhoewel dit zeer moeilijk was op het harde en hobbelige veld. Toch kregen Roelof Weidenaar en Sander Braaksma kansjes om de score te openen. Het schot van Roelof werd geblokt tot corner en de inzet van Sander Braaksma, na een goede actie, hobbelde net naast het doel. In de slotfase ging Ropta Boys naarstig op zoek naar de openingstreffer.

De Sweach liet Ropta Boys heel ver komen en probeerde vanuit de verdediging Ropta Boys op te vangen en geen geen kansen weg te geven. Deze tactiek hield De Sweach tot aan de rust op de been. Enigszins gelukkig, want Geert Linthof was in blessuretijd heel dichtbij de openingstreffer.

Op goed aangeven van Sander Braaksma schoot Geert Linthof keihard op de lat. Daarvoor liet Jan Bekker nog een kans liggen, doordat hij de bal niet goed raakte in vrijstaande positie. Met nog tweemaal geel voor spelers van de Sweach haalde deze ploeg qua score ongeschonden de rust.

Ruststand: 0-0.

De tweede helft bood meer spektakel. Niet alleen Ropta Boys, maar ook de Sweach kroop uit haar schulp. Het werd voetballend een betere tweede helft met kansen aan weerszijden. Na rust kreeg de Sweach twee opgelegde kansen om Ropta Boys op een achterstand te schieten.

Tweemaal kwam de spits van de Sweach in scoringspositie, maar beide keren liet hij een dot van een mogelijkheid onbenut. Ropta Boys kwam goed weg, maar bleef ondanks de mogelijkheden van de tegenstander goed voetballen. Een schot van Willem Wijma werd gepakt door de Sweach goallie en even later wist de keeper een schot van Jan Pzn Braaksma vakkundig over te tikken. Zo bleef Ropta Boys de wedstrijd domineren, maar de goals bleven uit.

Een kwartier voor het einde moest Ropta Boys keeper Hillebrand Tanja handelend optreden buiten zijn zestien meter gebied om een tegentreffer te voorkomen. Zo golfde het spel op en neer onder de brandende zon.

In de 77e minuut kwam De Sweach weer met de schrik vrij. Een vrije trap van Ropta Boys werd verlengd met het hoofd door een de Sweach speler en belandde uiteindelijk boven op de lat en ging over het doel. Toch kreeg Ropta Boys in de slotfase loon naar werken. In de 80e minuut was Sander Braaksma heel dichtbij, maar zijn van richting veranderde schot ging net naast. Dit bleek uitstel, want een paar minuten later was het wel raak. Een snel genomen vrije trap van Jan Pzn Braaksma werd bekeken met het hoofd binnen geknikt door Arend Castelein. (1-0).

Na deze bevrijdende treffer ging Ropta Boys heel goed door en kreeg nog heel veel kansen in de slotfase. Eentje daarvan werd in de 88e minuut verzilverd.

Opnieuw kwam de goal voort uit een vrije trap. Nu was Arend Castelein de aangever en kopte Roelof Weidenaar, zoals een spits betaamt het leer onbereikbaar voor de keeper binnen. (2-0)

De wedstrijd was beslist, alhoewel scheidsrechter van Tuinen nog vrij lang liet doorspelen. De Sweach creëerde hierdoor in de 97e minuut nog een goede mogelijkheid, maar keeper Hillebrand Tanja hield zijn doel schoon. Zo blijft hij de minst gepasseerde doelman in de 4e klasse B.

Natuurlijk, de Ropta Boys verdediging de minst gepasseerde verdediging in de 4e klasse B Door deze uiteindelijke terechte winst blijft Ropta Boys hopen op de nacompetitie, maar dan moet het de laatste twee wedstrijden nog voorbij Rottevalle. Een lastige, maar geen onmogelijke opgave. Het devies is zelf blijven winnen en hopen op een misstap van Rottevalle.

Eindstand: 2-0.