10 °C

Ropta Boys wint van Rood Geel

zo 20 februari 2011, 13.51 uur

EASTERNIJTSJERK - Voorafgaande aan de wedstrijd van Ropta Boys zag menigeen een doemscenario voor zich tegen Rood Geel. De reden was de complete afwezigheid van de Ropta Boys as. Voorstopper Jan Pzn Braaksma, middenvelder Arend Castelein en spits Roelof Weidenaar waren alle drie geblesseerd en konden beslist niet spelen. Gelukkig kregen de doem denkers ongelijk.

Want het werd afgelopen zaterdagmiddag duidelijk dat niemand onmisbaar is. De geblesseerde spelers werden deze middag voortreffelijk vervangen door andere spelers die de kans kregen van trainer Yko de Boer. Deze kans werd met beide handen aangepakt, want Ropta Boys slaagde in de missie om te winnen van Rood Geel.

Ropta Boys speelde zaterdagmiddag frank en vrij en zonder angst tegen het lastige Rood Geel. In de beginfase was het aftasten en kregen beide ploegen enkele kansen om de score te openen. De schoten van Sander Braaksma en Simon Dijkstra werden een prooi voor de Rood Geel keeper.

Rood Geel was in het eerste kwartier twee keer gevaarlijk. Een diepe bal werd over keeper Hillebrand Tanja heen getikt, maar ook over het doel. De tweede kans werd net door het hoofd van Jan Meindert Castelein van richting veranderd, waardoor een zekere goal werd te niet gedaan.

Na het eerste kwartier trok Ropta Boys de wedstrijd naar zich toe. De eerste kans kwam uit een voorzet van Tjidsger Braaksma die snoeihard werd ingekopt door Simon Dijkstra. Helaas voor hem en voor Ropta Boys kopte hij de bal op de lat. De tweede kans was na bijna 20 minuten spelen wel raak. Opnieuw was het Tjidsger Braaksma die uithaalde op het doel van Rood Geel.

In eerste instantie kon de keeper redding brengen, maar de rebound werd simpel binnen getikt door Birhanu Rispens. (1-0) Na dit doelpunt ging Ropta Boys heel goed door, maar vergat het eigenlijk om Rood Geel op grotere achterstand te zetten. Simon Dijkstra was nog heel dichtbij een tweede treffer, maar zijn inzet werd op nippertje geblokt tot corner.

Na deze actie werd Johannes de Groot noodgedwongen vervangen door Auke Meinsma. Naarmate de tweede helft vorderde kreeg Rood Geel weer geloof in eigen kunnen. De ploeg vond zijn draai en Ropta Boys moest duidelijk terug in het laatste kwartier van de eerste helft. Opnieuw kreeg Rood Geel mogelijkheden, maar telkens stond een goed keepende Hillebrand Tanja de gelijkmaker in de weg. Niet alleen Hillebrand Tanja, maar de gehele ploeg werkte als een paard. Vlak voor rust creëerde Ropta Boys nog twee mogelijkheden achter elkaar.

Eerst slalomde Birhanu Rispens door de verdediging, maar zag zijn inzet geblokt tot corner. Uit deze corner van Geert Linthof nam Tjidsger Braaksma de bal volley op de pantoffel richting doel. Deze schitterende volley werd even fraai door de laatste man van Rood Geel van de doellijn gekopt. Deze volley had eigenlijk een beter lot verdiend. De rust brak hierdoor aan met een verdiende 1-0 voorsprong voor Ropta Boys.

In het begin van de tweede helft ging de wedstrijd op en neer. Beide ploegen kregen mogelijkheden. Toch was het Ropta Boys die na tien minuten opnieuw wist te scoren. Ropta Boys had hiervoor de hulp nodig van de Rood Geel keeper. Op rechts haalde Birhanu Rispens de achterlijn en zijn voorzet leek een heel gemakkelijke prooi te worden voor de keeper.

Maar tot ontsteltenis van iedereen dook hij over de bal heen met als gevolg een hele simpele binnen tikker voor Tjidsger Braaksma (2-0) Met deze mooie voorsprong op zak ging Ropta Boys heel goed door en tien minuten later lag nummer drie in het net. Een verre uittrap van keeper Hillebrand Tanja werd over de middellijn net beroerd met het hoofd door Tjidsger Braaksma.

De bal schiet door en komt voor de voeten van door gelopen Birhanu Rispens. Oog in oog met de Rood Geel keeper scoorde hij beheerst de 3-0. De wedstrijd was gespeeld en na deze treffer werd de wedstrijd heel open. Het spel golfde op en neer met heel veel kansen en mooie acties. De beste kansen waren zeker voor Ropta Boys. Als er deze middag sprake is van één heel klein min puntje dan is het dat Ropta Boys zichzelf mag verwijten dat het te weinig heeft gescoord uit de soms prachtig mooie aanvallen. Dit is de ploeg vergeven, want het is knap dat bij afwezigheid van drie bepalende spelers, er nieuwe voetballers op stonden die Ropta Boys op sleeptouw namen naar een dikverdiende overwinning op Rood Geel.

In de slotfase mochten Gerard Peter Weidenaar en Oane Dijkstra als vervangers van Simon Dijkstra en Tjidsger Braaksma nog even proeven aan deze zoete en heel belangrijke overwinning.

Belangrijk, omdat Ropta Boys de leiding behoudt in de 2e periode met nog één wedstrijd te gaan. Belangrijk, omdat Ropta Boys na 16 wedstrijden als koploper de ranglijst aanvoert met even veel punten als RWF, maar een beter doelsaldo. Dit is knap en van dit moment gaat Ropta Boys heel even genieten om zaterdag weer vol aan de bak te gaan tegen ASC'75 uit Augustinusga.

Onder de goede leiding van scheidsrechter J Venema uit Winsum pakte Ropta Boys drie terechte punten. Eindstand: 3-0.