Account
Logo
Zoeken
4.1 °C

Eis werkstraffen voor mini-bouwfraude

do 10 februari 2011, 20.28 uur

LEEUWARDEN - Twee oud-werknemers van bouwbedrijf Geveke uit Eelde stonden donderdag terecht bij de Leeuwarder rechtbank. De twee zouden buiten medeweten van de werkgever om personeel en materiaal op kosten van de baas hebben gebruikt voor de bouw van een paardenstal van een van de verdachten, een 53-jarige inwoner van Noardburgum. De man was destijds regiodirecteur van de vestiging Heerenveen.

De andere verdachte was hoofduitvoerder bij het bedrijf. De 44-jarige inwoner van Broeksterwoude zou uren van Geveke-personeel dat aan de stal had gewerkt hebben weggeschreven naar een project waar het bouwbedrijf op dat moment mee bezig was. De officier van justitie eiste voor de Broeksterwoudster een werkstraf van 100 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Voor de Noardburgumer eiste de officier een werkstraf van 140 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. De officier verwijt de verdachten dat ze bouwmaterialen van Geveke en personeel dat werkzaam was aan de bouw van het Multifunctioneel Centrum (MFC) in de wijk Bilgaard in Leeuwarden hadden gebruikt voor de bouw van de paardenstal van de Noardburgumer.

Die zou de opdrachten hebben gegeven, die vervolgens werden uitgevoerd door de uitvoerder. De zaak kwam eind augustus 2008 aan het rollen toen twee werknemers van Geveke aan de bel trokken. Ze hadden aan de stal gewerkt en vertrouwden het zaakje niet. De verdachten hadden een maand eerder ontslag genomen. Ze werken allebei voor een andere werkgever. De mannen ontkennen kwade bedoelingen gehad te hebben.

Ze zeiden allebei niet te weten dat Geveke een strikte gedragscode heeft voor werk en materiaal dat door het personeel voor privédoeleinden wordt gebruikt. De Noardburgumer had tegen de uitvoerder gezegd dat de kosten met Geveke verrekend zouden worden. Het was zijn bedoeling de vele overuren die hij in de weekenden en vakanties had gemaakt te verrekenen met de arbeid en het materiaal dat aan de stal werd besteed.

De Noardburgumer vermoedt dat de directeur van Geveke bv hem vanwege een zakelijk conflict een hak wil zetten. Het bedrijf wilde aanvankelijk een schadevergoeding van ruim 19.000 euro claimen. Dat bleek onmogelijk omdat veel posten die geclaimd werden niet op de dagvaarding terecht zijn gekomen. Na veel plussen en minnen meende de officier dat uiteindelijk ruim € 1500 toewijsbaar is. Uitspraak: 24 februari.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân