Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

'Koeienboot' moet redding betalen

wo 9 februari 2011, 13.18 uur

LEEUWARDEN - De opvarenden van twee vlotten die in de nacht van 1 op 2 augustus 2008 op de Waddenzee in nood raakten, moeten zelf de kosten van de reddingsoperatie betalen. Dat bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden deze week. De kosten van de actie, waarbij de reddingboot van de KNRM en twee schepen van bergingsbedrijf Veltman van Ameland in actie kwamen, bedragen 2000 euro.

De rekening werd gestuurd door het bergingsbedrijf, maar de opvarenden van de vlotten, een vriendengroep uit Ee, weigerden te betalen. Volgens hun was de reddingsactie helemaal niet nodig geweest. De opvallende vlotten, op de een stond een auto in zwart-wit koeienmotief en op de andere drijver een caravan in dezelfde kleuren, werden naar Holwerd gesleept.

Burgemeester Albert de Hoop van Ameland wilde de opvarenden van de vlotten niet op het eiland hebben. De burgemeester was bang dat de acht mannen voor overlast zouden zorgen. Ze zouden al behoorlijk wat drank achterover hebben geslagen. Het achttal was om twaalf uur 's middags uit Lauwersoog vertrokken.

Ze wilden naar het Roggefeest op Ameland. Op het moment dat het donker werd raakte het vlot met de caravan los van het andere vlot. Een van de opvarenden raakte in paniek en belde 112. Vervolgens kwam de reddingsactie op gang. De opvarenden weigerden voor de kosten op te draaien.

Zij stelden dat de vlotten zeewaardig waren en dat zij geen opdracht hebben gegeven ze naar Holwerd te slepen. Zij vonden dat de rekening maar naar de burgemeester van Ameland gestuurd moest worden. Volgens de wet is er echter bij een geslaagde reddingsactie 'hulploon' verschuldigd voor degene die gered is, ook als diegene daar niet om heeft gevraagd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'