10.2 °C

Degradatie dichtbij voor KV Drachten

zo 30 januari 2011, 17.38 uur

DRACHTEN - Zaterdag moest het gebeuren voor het eerste team van Korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel. In het thuisduel tegen mede-degradatiekandidaat SCO moest een overwinning worden geboekt om weer aansluiting te krijgen bij de concurrentie.

Tegenvaller was wel dat Geale Tadema en Susanne Bozuwa in de voorbereiding geblesseerd en ziek moesten afhaken. Siemen Jan Miedema en Sanne Doornbos waren de vervangers.

De Drachtsters begonnen fel en goed aan de derby en namen via Jolanda Klos en Sanne Doornbos een 2-0 voorsprong. Veel kansen werden gecreëerd en de SCO’ers werden verdedigend goed strak gehouden. De voorsprong werd dan ook uitgebouwd naar 6-2 en uiteindelijk 8-4.

Veel kansen werden nog onbenut gelaten en eigenlijk had de marge al groter moeten zijn. Met name het vak van Romke Adema en Jolanda Klos had moeite de schroom van zich af te gooien. Romke Adema maakte nog wel 9-4, maar daarna wisselde SCO de Tsjech Roman Veznik in. Hij maakte bij zijn eerste balcontact de 9-5. Met deze voorsprong ging Drachten de pauze in.

In de tweede helft tapte SCO uit een ander vaatje, want de doelpunten vielen vele malen makkelijker. Binnen enkele minuten werd de marge teruggebracht tot één doelpunt verschil. Hierna ontstond een slordige fase, vele kansen werden aan beide kanten gemist.

Het lijstje blessures bij Drachten werd nog wat groter doordat Willemien Oenema door haar enkel ging. Zij wordt de komende weken nog niet terugverwacht. Fiona Broersma mocht haar vervangen. Ook werd bij deze stand Ritske Wagenaar ingewisseld voor Siemen Jan Miedema en oud-Drachten speelster Janneke Bergsma kwam bij SCO in de ploeg.

De marge werd door Jolanda Klos en Arnoud Doornbos nog wel op twee gehouden, maar SCO kwam duidelijk beter in de wedstrijd. Het kwam terug tot 11-11 en pakte daarna voor het eerst in de wedstrijd de voorspong. De groenhemden zetten daar te weinig tegenover.

Het team kwam na 12-15 nog wel terug tot 15-15 door doelpunten van Arnoud Doornbos en tweemaal Ritske Wagenaar, maar de overtuiging ontbrak. SCO liep hierna uit naar 15-18, waarna Jolanda Klos nog eenmaal kon tegenscoren.

Drachten/Van der Wiel 1 heeft nog vijf wedstrijden om vijf punten achterstand goed te maken. Het is niet onmogelijk, maar het team van trainer Nico Kraan had het zichzelf een stuk makkelijker kunnen maken door SCO aan de kant te zetten.

Doelpuntenmakers: Marten Penninga, Ritske Wagenaar en Jolanda Klos 3, Sytske Jellema, Arnoud Doornbos en Sanne Doornbos 2, Romke Adema 1.

Drachten/Van der Wiel 2 speelde tegen medeconcurrent SCO 3, na een 10-7 voorsprong kwam SCO de tweede helft ook beter in de wedstrijd. In de laatste secondes wist invaller Alle Broersma de gelijkmakende 18-18 op het scorebord te zetten.