Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Topklas voor hoogbegaafden in Drachten

ma 3 januari 2011, 16.53 uur

DRACHTEN - Deze week start het Singelland een Topklas voor hoogbegaafde leerlingen uit groep acht van basisscholen. De klas krijgt een plek in het Drachtster Lyceum. Kinderen die in aanmerking komen voor deze klas moeten op een basisschool zitten die is aangesloten bij Stichting Openbaar Primair Onderwijs in de gemeenten Smallingerland en Tytsjerksteradiel.

Voor het Drachtster Lyceum is de Topklas een leerschool om expertise op te doen voor het reguliere onderwijs dat op de HAVO/VWO-locatie wordt aangeboden. Dat het project de samenwerking tussen het Lyceum en het basisonderwijs verstevigt, wordt door beide partijen als een pluspunt beschouwd.

Tot het einde van schooljaar 2010-2011 zal er gedurende ongeveer twintig woensdagochtenden een bijzonder lesprogramma worden aangeboden, gericht op leerlingen met een hoge intelligentie, die ondanks interventies van de basisschool onvoldoende tot ontwikkeling komen. Dat kan zijn doordat zij meer behoefte hebben aan uitdaging of doordat zij (tevens) te weinig aansluiting ervaren met gelijkgestemden in de klas.

Het programma omvat onder meer een kringgesprek, Spaanse les, hersenkrakers in de vorm van puzzels en spelletjes en metacognitieve oefeningen. Ook vinden er regelmatig individuele gesprekken met de mentor plaats; het persoonlijke plan van aanpak, dat ook met de basisschool en de ouders wordt besproken, is hierin leidend. Tenslotte wordt er een logboek bijgehouden.

Daan van Weelie, projectleider: "Ik vond het in november nog spannend of er voldoende aanmeldingen zouden zijn. Tijdens de intakegesprekken dacht ik: Ja! De Topklas is er voor deze kinderen. Daar doen we het allemaal voor. De verwachtingen zijn hoog. Voor ons een grote uitdaging om deze getalenteerde kinderen de omgeving te bieden om te leren wat zij graag willen leren, en op een plezierige manier met elkaar kennis te maken."

De lessen Spaans worden gegeven door een gastdocent, de overige onderdelen zijn in handen van docente Marleen Talens, die tevens mentor van de groep is. Daarnaast zijn er diverse docenten aangetrokken voor projecten die drie tot vijf ochtenden doorlopen. Te denken valt aan journalistieke schrijfopdrachten, natuurkundige experimenten, sport, muziek, kunst en filosofie. In de Spaanse les wordt aansluiting gezocht bij Spaanstalige culturen.

Na evaluatie en gewenste aanpassingen van deze startperiode verwachten het Drachtster Lyceum en OPO Furore in schooljaar 2011-20212 een langer lesprogramma te kunnen aanbieden en in het daaropvolgende schooljaar een volledig programma.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!