Account
Logo
Zoeken
4.9 °C

Burgerinitiatief voor Dongeradeel

do 11 november 2010, 0.38 uur

DOKKUM - Tijdens de raadscommissie Grondgebied van afgelopen woensdagavond werd sinds lange tijd weer een burgerinitiatief ingediend. Het initiatief had als doel om het bevaarbaar houden van de opvaarten naar de dorpen, het realiseren van enkele trailerhellingen en zelfbediening voor enkele sluizen in de gemeente. Hendrik de Beer uit Wierum kreeg met zijn voorstel bijval van zo’n 130 mensen die een handtekening onder zijn voorstel zetten voor een bevaarbaar Dongeradeel. Er zijn voor het indienen van een burgerinitiatief normaal gesproken 25 handtekeningen nodig.

De Beer mag zelf graag met zijn bootje door Dongeradeel varen en komt daarbij regelmatig problemen tegen. Bij de sluizen bij Dokkum kan de Wierumer er niet door, omdat er een slot op de sluizen Eelaan-Schapedijkje en het Parksterbolwerk-Noorderbolwerk zit. Daarnaast worden de opvaarten niet regelmatig onderhouden, waardoor ze op een gegeven moment bijna niet meer toegankelijk zijn voor bootjes. “Dat is erg jammer, omdat de gemeente Dongeradeel de afgelopen jaren geïnvesteerd heeft in het aanleggen van kanoroute. Door niet meer te maaien verwaarloost de gemeente de vaarten”, vindt de Beer. Er is daarnaast maar 1 trailerhelling in de gemeente aanwezig. Volgens de Beer kan een dergelijke helling ook bij de bietenopslagplaats in Wierum, de rustplaats aan de Lauwersseewei tussen Dokkum en Metslawier of bij de parkeerplaatsen van de Aldi in Dokkum.

Het nemen van een burgerinitiatief werd door de verschillende partijen als erg positief gezien. Met name omdat dergelijke initiatieven maar weinig voorkomen. Wethouder Tytsy Willemsma was echter kritisch: “Ik fyn it idee op sich hartstikke moai, mar jo matte ek dit ek wer ûnderhâlde”. Daarnaast is er volgens Willemsma geen geld voor de voorstellen die de Beer doet in het initiatief. “Ik probearje gewoan in bytsje oan ferwachtingsmanagement te dwaan”, aldus Willemsma. Overigens is het de gemeenteraad die over twee weken beslist wat er met het initiatiefvoorstel van de Beer gaat gebeuren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.6%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!