Account
Logo
Zoeken
5.5 °C

Strafexpeditie in Damwâld: werkstraf

wo 13 oktober 2010, 12.06 uur

LEEUWARDEN - Toen ze hoorden dat hun in Damwâld wonende vader met een mes was bedreigd, was voor de twee broers de maat vol. Hun vader zou al langer last hebben gehad van zijn dorpsgenoot, die op zijn beurt een relatie heeft met de nicht van de broers. Met vijf man sterk reden de broers naar de woning van de Damwâldster, aan de Master Klokwei. Ze wilden praten, zeiden de broers tegen de politierechter.

Dat geloofde de rechter niet. De mannen hadden de schutting achter het huis van de plaaggeest van hun vader letterlijk omver gelopen. Een steen vloog net niet door een ruit, maar het raam van de achterdeur sneuvelde wel. Gewapend met stokken was het vijftal de woning binnengestormd. Als je op deze manier je entree maakt, dan is er volgens de rechter meer aan de hand: 'Dan is dat niet voor een goed gesprek'.

De oudste van de twee broers stoof meteen achter de Damwâldster aan. De 33-jarige man uit Ryptsjerk gaf het slachtoffer een paar klappen. Toen hij zag dat iemand met een stok begon te slaan, vond de Ryptsjerker het welletjes. Zijn twee jaar jongere broer, ook een Damwâldster, had ook een paar tikken uitgedeeld. De twee waren des duivels, toen ze zagen dat hun vader met de tranen in de ogen stond.

'Hij was er helemaal af', zei een van de broers. Het dreigen met het mes zou niet het enige incident zijn geweest. De Damwâldster zou ook al een raam van de woning van de vader hebben ingekegeld. De frustratie was alleen maar groter geworden, toen bleek dat hun vader wegens gebrek aan bewijs geen aangifte kon doen van de vernielingen (er was ook iets met de auto gebeurd) en de bedreiging.

Dat de Damwâldster samenwoont met hun nichtje, weerhield de broers niet om verhaal te halen. Twee medeverdachten kregen een paar weken geleden werkstraffen van 120 en 80 uur. De rechter beschouwde de Ryptsjerker als degene die het voortouw had genomen. Hij kreeg een werkstraf van 100 uur. Zijn broer moet 80 uur gratis werken. 'Dit is een verkeerde actie geweest', concludeerde de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette






regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval