Account
Logo
Zoeken
8.4 °C
© Martijn de Vries

Bezoekersrecord It Damshûs Nij Beets

zo 10 oktober 2010, 15.27 uur

NIJ BEETS -

Openluchtmuseum It Damshûs en het Sudergemaal in Nij Beets overschrijden voor het eerst in hun bestaan de magische grens van 10.000 bezoekers in één seizoen.

Met deze belangstelling kan It Damshûs zich meten met de middelgrote musea in Fryslân. Dat is heel bijzonder, omdat deze musea beschikken over een beroepsmatige staf, terwijl It Damshûs volledig wordt gerund door vrijwilligers. Daarnaast viert het museum dit jaar haar 50-jarig jubileum.

Opvallend is dat de grote bezoekersstromen niet tijdens de speciale jubileumfestiviteiten kwamen, maar tijdens de reguliere museumactiviteiten. Vooral in de maanden mei, augustus en september was het druk.

Het museum is in de loop der tijd steeds verder uitgebreid. Het eenzame veenarbeiderwoninkje werd gevolgd door een viertal andere armoedige woninkjes, een scheepswerfje, een trekkerskeet, twee molens en een turfschuur. In der laatste tien jaar zijn ook nog het historische kerkje Het Houten Himelttsje en het café annex veenbaaswinkel Halfweg gebouwd.

Met Europese subsidies zijn op een nieuw verworven terrein verschillende landschapstypen aangelegd, om de historie van veengrond naar cultuurlandschap inzichtelijk te maken. Nu is het weiland naast het museum aangekocht om plaats te maken voor een ruime nieuwe entree.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
44.1%
Maakt me niet uit  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum



regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'