Account
Logo
Zoeken
5.4 °C

'U bent uw rijbewijs niet waard'

wo 6 oktober 2010, 21.02 uur

LEEUWARDEN - Het verbaasde de officier van justitie dat een 22-jarige Kollumer zich bij de politierechter moest melden. Het was namelijk geen kattenpis waar de man zich voor moest verantwoorden. Op 8 september vorig jaar had hij met zijn zwarte VW Golf op de Triemsterloane in Triemen een fietser geschept. Met fietser op de motorkap was de Kollumer vijftig meter doorgereden. De Kollumer had net zo goed voor een poging tot doodslag vervolgd kunnen worden, vond de officier.

Het strafblad pleitte ook al niet in het voordeel van de Kollumer. Hij heeft al verscheidene boetes en veroordelingen achter zijn naam staan voor snelheidsovertredingen. Op 10 juli, elf maanden nadat hij de fietser had geschept, zat hij met iets teveel drank op achter het stuur. De politierechter had het met grote ogen in het dossier gelezen: 'Iemand met uw staat van dienst, hoe haalt u het in uw hoofd om met drank op te gaan rijden?'

Begin september vorig jaar had de Kollumer tijdelijk geen rijbewijs. Hij had wat aan zijn auto geknutseld en besloot toch om even een proefritje te maken. Toen hij op de Triemsterloane rechtsaf wilde slaan, schepte hij de fietser. De 38-jarige man uit De Westereen viel op de motorkap en werd vijftig meter meegesleurd. Toen hij op de grond was gevallen, gaf de Kollumer gas.

Het slachtoffer moest na het ongeval een nacht in het ziekenhuis blijven. Hij had verwondingen aan zijn hoofd en zijn elleboog en een lichte hersenschudding. Na de botsing parkeerde de verdachte de Golf achter discotheek Ringo in Veenklooster. Nadat hij de kentekenplaten van de auto had getrokken ging de man er vandoor.

Zijn neef, die naast hem in de auto had gezeten, spuide thuis meteen zijn gal. De verdachte werd 's avonds opgepakt. De Kollumer zei dat hij pas was doorgereden toen hij in zijn achteruitkijkspiegel zag dat de fietser overeind kwam. Een getuige zag dat hij er als 'een idioot' vandoor was gegaan. De getuige schatte dat de Golf ongeveer 140 kilometer per uur reed, nadat de fietser op de grond was gevallen.

De Westereender moet volgens de officier doodsangsten uitgestaan hebben. De officier vond het 'stuitend' dat de Kollumer zoveel moeite heeft gedaan om de politie op een dwaalspoor te brengen. Veel nut had het weggooien van de kentekenplaten overigens niet, het kenteken stond ook in de ruiten gegraveerd. De officier vond dat de Kollumer voorlopig maar even niet in een auto moet gaan rijden. 'Ik vind dat u uw rijbewijs niet waard bent'.

De officier zag geen andere mogelijkheid dan een gevangenisstraf te eisen. Naast een rijontzegging van twaalf maanden vorderde hij drie maanden cel. De rechter was iets milder. In plaats van een vrijheidsstraf legde zij een werkstraf op van 240 uur, een rijontzegging van een jaar, plus een jaar voorwaardelijk en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Het was wel de allerlaatste kans, waarschuwde de rechter: 'Gaat het nu weer mis, dan gaat u gewoon de bak in'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!