Account
Logo
Zoeken
10.3 °C

Judoka's Damwoude weer op het podium

ma 27 september 2010, 11.50 uur

DAMWALD - Zaterdag 25 september organiseerde judovereniging Grootegast weer het eerste judotoernooi van het seizoen. Van judovereniging Damwoude hadden zich maar liefst 12 judoka’s ingeschreven. Sacha de Graaf ondervond nog teveel hinder van een eerder opgelopen hersenschudding en moest zich helaas afmelden. Wedstrijdjudoka’s Johannes Oldersma en Jan Egbert de Vries moesten dit toernooi vanwege een griepje ook aan zich voorbij laten gaan.

Miriam Dijkstra kwam ’s ochtends vroeg in actie bij de jeugd tot 12 jaar. Miriam wist in de klasse tot 36kg de eerste partij knap te winnen. Met een yuko werd haar tegenstander verslagen. De volgende partijen, tegen meer ervaren meiden, wist ze helaas niet te winnen.

Bij judo wordt je ingedeeld op geboortejaar. Daniel Sijtsma is in december geboren en heeft hierdoor de pech vaak zwaar te zijn ingedeeld. Knap van Daniel is dat hij zich niet uit het veld laat slaan en altijd blijft proberen. Elke wedstrijd boekt hij vooruitgang. Hij wist geen partijen te winnen, maar tegen sterke oranje banders draaide hij zijn beste partijen tot nu toe.

De jeugd tot 10 jaar deed het vandaag ook erg goed. Thomas Vrieswijk en Eeuwe de Vries zaten bij elkaar ingedeeld in de klasse tot 30kg. Voor Thomas was dit zijn allereerste wedstrijd. De eerste twee partijen stond hij nog wat onwennig op de mat. Na twee verliespartijen had Thomas het spelletje wel door en liet hij zien dat hij echt wel kan judoën. Hij wist een partij knap te winnen, maar dit was helaas niet voldoende om door te gaan in de finale poule.

Eeuwe wist met aanvallend judo wel door te dringen tot de finale poule. Eeuwe streed voor wat hij waard was en mocht een mooie 4e prijs mee naar huis nemen.

Thom en Thomas Kingma kwamen beide uit in de klasse tot 36kg. Thom was erg zenuwachtig waardoor hij nog niet zijn beste judo kon laten zien. Met twee winstpartijen, waarvan 1 binnen 10 seconden, en twee verliespartijen kwam hij net te kort voor de finale poule.

Thomas sloot zich af voor alle drukte om hem heen en concentreerde zich volledig op de wedstrijden. Met afwisselend judo won hij 4 wedstrijden op een rij met vol punt en plaatste zich hiermee voor de finale poule. Twee van deze wedstrijden won hij vliegensvlug met zijn linkse Goshi Guruma en Ippon Seoinage. In de finale trof hij fries kampioen Marcel Luimstra, welke nog een maatje te groot was. De laatste wedstrijd was tegen een jongen die Thom in de voorrondes nog verrast had. Thomas kwam nog even op achterstand, maar door slim judo scoorde hij nog een ippon waardoor een fraaie 2e plek werd veilig gesteld.

Voor de jongens tot 15 jaar was dit het eerste toernooi op weg naar de districtskampioenschappen in februari volgend jaar.

Bram de Jong zat, zoals gewoonlijk, in een zware poule. Bram wist geen partijen te winnen, maar is wel weer een ervaring rijker.

De 12-jarige Dennis v/d Bij kwam voor het eerst uit in de klasse tot 46kg. Dennis oogde in zijn eerste partij nog niet scherp en fit. Hij liep achter de feiten aan en liet zijn tegenstander judoën. Halverwege de partij kwam de omslag en nam Dennis het initiatief. Dat loonde en met een schouderworp scoorde hij ippon. Dennis wist nog een aantal partijen te winnen en hij verloor er twee. Dennis werd uiteindelijk derde.

Arend Veenstra kwam uit in de klasse tot 66kg. Voor Arend was dit zijn eerste toernooi weer sinds lange tijd. Het was weer even wennen, maar het ging zeker niet slecht. Vooral op de grond zag Arend kansen. Door het gebrek aan ritme gingen een aantal partijen nipt verloren, maar het was zeker spannend. Arend kwam gehavend uit de strijd, maar werd verdienstelijk vierde. Wat Arend niet wist was dat hij in de laatste partij tegen de nummer 2 van Nederland stond te knokken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid





regionaal nieuws

Dieselolie op A7: kilometers lange file

Dieselolie op A7: kilometers lange file