Account
Logo
Zoeken
7.2 °C
Kapo? Te gek voor woorden!
© WâldNet |  Boven een shot van de bijna gewraakte column en onderaan de tweet van burgemeester Van der Zwan

Kapo? Te gek voor woorden!

di 10 augustus 2010, 19.45 uur

BOELENSLAAN - Met ferme taal liet burgemeester Van der Zwan er dinsdag geen gras over twitteren: "Raadslid associeert controlerende brandweer in De Feanster met 'Kapo'. Schandalig en te gek voor woorden!" De burgemeester van Achtkarspelen was duidelijk met zijn mening over een column van raadslid Hoeke de Jong (GBA) die gepubliceerd werd in De Feanster.

In de column wordt geschreven dat een bedrijfstak als de horeca bijna helemaal kapot wordt gemaakt door alle regeltjes van de overheid. De titel van de column - Kapo - deed echter al het stof in de gemeente opwaaien. Het woord staat namelijk voor een gevangene in een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog die op andere gevangenen moest toezien. En dat wierp een ander licht op de column.

Op twitter kwamen vervolgens nog twee reacties binnen waaronder "Vraag me af of raadslid van de GBA weet wat een kapo is. Maakt een idiote vergelijking met de brandweer" van Roelof Schat uit Buitenpost en "Brandweermensen zijn vaak vrijwilliger, die met risico voor eigen leven mensenlevensredden. Associaties met KAPO zijn not done" van Hans de Vries uit Harkema. Ook kreeg het raadslid telefoontjes over de merkwaardige titel.

De commotie bleek echter nergens over te gaan volgens Hoeke de Jong. "Ik wist oant hjoed net iens wat it wurd betekene" aldus het raadslid dat zijn column nog met de typemachine uittikte. "It soe absurd weze as ik de brânwacht sa neame soe!" verdedigt het raadslid dat wel degelijk het woord Kapot had ingetikt. Fractievoorzitter Max de Haan had het verhaal overgetypt en op de mail gezet omdat Hoeke de Jong nog geen computer heeft. Max de Haan besloot de 't' te verwijderen voordat hij op de 'Verzenden'-knop drukte. Doch ook Max De Haan had op dat moment geen idee wat de exacte betekenis van het woord zou zijn.

Volgens Hoeke de Jong was het de bedoeling van De Haan om een goede pakkende kop te maken. Bijvoorbeeld door de typefout of dat men het woord associeert met een Talbot (dat je uitspreekt zonder t). "Se lêze wat se lêze wolle" denkt Hoeke de Jong. Hij laat in een reactie weten dat hij niet begrijpt dat burgemeester Van der Zwan via internet zijn mening al klaar had zonder hem even te bellen. "Mar ja hy hat wol faker geintjes op dat twitter..."

Klik hier voor een interview van Omrop Fryslan

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk