Account
Logo
Zoeken
6.8 °C
Vrouw bewaarde vier baby's in koffers

Vrouw bewaarde vier baby's in koffers

vr 6 augustus 2010, 16.44 uur

NIJ BEETS - De 25-jarige vrouw uit Nij Beets - die verdacht wordt van vier babymoorden - bewaarde de vier baby's in vier koffers op de zolder. Dat werd vrijdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Leeuwarden. De vrouw, die werkzaam is al tandartsassistentie, werd woensdag aangehouden op verdenking van moord of doodslag danwel kindermoord of doodslag. Tenminste vier baby's moeten tussen 2002 en 2010 ter wereld zijn gekomen.

De zaak kwam bij de politie aan het rollen naar aanleiding van een aangifte tegen de vrouw uit de naaste omgeving. Deze vond plaats in eind maart 2010 en zou gaan over mogelijke adoptie. De vrouw was meerdere keren in verwachting geweest en er was onduidelijkheid over de geboorte van de kinderen en waar deze zich zouden bevinden. De ouders waren niet op de hoogte van de zwangerschappen en zijn voor justitie ook niet verdacht in deze zaak.

De politie heeft de vrouw als eerste als getuige gehoord en tot tweemaal toe gaf ze in eerste instantie aan dat de kinderen via adoptie waren afgestaan. Er zouden officiële papieren zijn, doch kon ze deze papieren niet aan de politie laten zien. Op woensdag 4 augustus werd ze aangehouden als verdachte en werd er een onderzoek gedaan in de ouderlijke woning waar ze nog altijd woonde.

Baby's in koffers
De vrouw verklaarde na de aanhouding dat ze in elk geval drie baby's tussen 2002 en 2010 gebaard heeft. Tijdens de huiszoeking - onder leiding van de rechter-commissaris - werden op zolder vier koffers aangetroffen. Ze bewaarde de baby's in afzonderlijke koffers op de zolder in de woning.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut - dat vrijdag plaatsvond - is inmiddels duidelijk dat in drie van de vier koffers stoffelijke overschotten gevonden zijn. Aan het begin van de avond werd duidelijk dat in de vierde koffer ook een babylijkje is aangetroffen. De oorzaak van de dood van de baby's moet nog worden achterhaald. Ook of de baby's al dood waren bij de geboorte of niet.

Bijeenkomst voor dorp
Burgemeester Ravestein van de gemeente Opsterland zegt zeer geschokt te zijn door het bericht. Ze omschrijft Nij Beets als een hecht dorp waar alles een enorme impact op heeft. Er wordt zaterdag een bewonersbijeenkomst gehouden voor het dorp Nij Beets. Slachtofferhulp en politie en het OM zullen hierbij aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Vrijdagavond worden er nog uitnodigingen per brief in het dorp bezorgd. Deze bijeenkomst is uitsluitend voor de inwoners van Nij Beets bedoeld.

Vervolg onderzoek
Door middel van forensisch onderzoek wordt geprobeerd de doodsoorzaak van de baby's te achterhalen. Ook moet een antwoord worden gegeven op de vraag of de baby's al dood waren bij de geboorte. Het onderzoek in deze zaak is in volle gang. Het TGO, bestaande uit 20 rechercheurs uit Friesland, Groningen en Drenthe, onderzoekt onder welke omstandigheden de zwangerschappen tot stand zijn gekomen en of er mogelijk anderen bij de zaak betrokken zijn.

Klik hier voor een video van beelden van de persconferentie

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
84.4%
Nee  
8.9%
Geen mening  
6.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!