Account
Logo
Zoeken
10.4 °C

Oplichter moet anderhalve ton betalen

vr 23 juli 2010, 17.56 uur

LEEUWARDEN - De reclassering beschouwt een 41-jarige Surhuistervener als een onverbeterlijke oplichter. Zes jaar geleden telde het strafblad van de man al 17 bladzijden. In de jaren die volgden kwamen er steeds meer pagina's bij. Vrijdag werd de Surhuistervener door de Leeuwarder rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor flessentrekkerij, verduistering, bedreiging en mishandeling van zijn partner.

In krap een half jaar tijd dupeerde de Surhuistervener meer dan veertig bedrijven. Hij bestelde spullen voor zijn eigen bedrijven, zonder er ooit een cent voor te betalen. Voor een shovel en andere goederen werd de huur nooit overgemaakt. In plaats daarvan werden de bestelde en de gehuurde spullen doorverkocht. Van de opbrengst zou de Surhuistervener zijn dagelijkse boodschappen hebben betaald en zijn cocaïneverslaving hebben bekostigd.

Zelf zei de verdachte dat hij 'wel eens langzaam van betalen' was. Zijn uitspraak dat hij openstaat voor hulp, is volgens de rechtbank 'nauwelijks serieus te nemen'. Hij werd meermaals door de reclassering begeleid en hij heeft vaker in het hulpverleningscircuit gezeten. De rechtbank bepaalde dat de Surhuistervener maar liefst 22 schuldeisers schadeloos moet stellen. De hoogste claim is er eentje van meer dan € 46.000. In totaal moet er ruim 155.000 euro terugbetaald worden.

De partner, 47 jaar en ook woonachtig in Surhuisterveen, heeft meegeprofiteerd van de praktijken van haar vriend. De vrouw heeft zich schuldig gemaakt aan heling en het medeplegen van flessentrekkerij. Zij heeft onder meer op naam van het bedrijf van haar vriend valse facturen gefabriceerd. Ook zij werd eerder veroordeeld wegens oplichting.

Omdat ze zich niets heeft aangetrokken van die straf, oordeelde de rechtbank dat ook in haar geval een vrijheidsstraf onontkoombaar was. De vrouw kreeg negen maanden cel, plus drie maanden voorwaardelijk. Zij moet aan drie benadeelden iets meer dan 50.000 euro terugbetalen. Een voorwaardelijke celstraf van vier maanden moet zij alsnog uitzitten.

Haar partner liep ook in een proeftijd. Hij kreeg bovenop de vier jaar nog eens vier weken cel die nog bij Justitie op de lat stonden. Een 39-jarige man uit Drachten kreeg een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De man heeft een gereedschappenhandel opgelicht en hij heeft zich schuldig gemaakt aan heling.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

regionaal nieuws

Leraren opgepakt voor 'fraude' tijdens examenstunt

Leraren opgepakt voor 'fraude' tijdens examenstunt

regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân