Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Eis 2 jaar voor witwassen en softdrugs

di 6 juli 2010, 19.39 uur

LEEUWARDEN - Als de informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) klopt, dan houdt een 44-jarige man uit Twijzelerheide zich al jaren bezig met softdrugs. Op 8 maart werd hij aangehouden, samen met een 41-jarige man uit Opeinde. Meteen werd ook voor zo'n 400.000 euro aan goederen - auto's, boten, sieraden en chalets - in beslag genomen. Dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank ontkende de man ook maar iets met de handel in softdrugs te maken te hebben.

Toen de Twijzelerheidster op 8 maart werd aangehouden, trof de politie vijftien kilo hennep aan in de kofferbak van zijn Mercedes. Hij verhuurt chalets op een camping in Noardburgum. In zijn eigen chalet vond de politie 37.500 euro aan contant geld en ruim 300 illegale erectiepillen. De Twijzelerheidster zei dat hij handelt in auto's en motoren en niet in softdrugs. De 37 mille was handelsgeld, de 15 kilo hennep diende als onderpand voor een lening.

De politie had hem een tijdlang op het oog, zijn telefoon werd getapt. Hij had onder meer regelmatig contact met de eigenaar van een growshop in Meppel. Ook belde hij volgens de officier van justitie geregeld met mensen uit de drugswereld. In de afgeluisterde telefoongesprekken werd gesproken over 'daksingels', 'handjes', afwas' en 'banden'. Volgens de officier 'versluierd taalgebruik' om de 'handel en wandel in hennep' te verbloemen.

De officier vermoedt dat de verdachte hennepstekjes haalde bij de growshop, die hij vervolgens uitzette bij telers. Als de hennep was geoogst, werd het doorverkocht aan coffeeshophouders. Het geld dat hij verdiende, zou de verdachte 'belegd' hebben in onder andere de chalets en luxe goederen. Op die manier waste de man volgens de officier drugsgeld wit. Verder zou hij in valse merkkleding hebben gehandeld en had hij een partij illegale erectiepillen opgekocht.

Van een duister handeltje met de werknemer van een grote leverancier van potgrond wist de verdachte niets af. Eind december haalde de Twijzelerheidster 's avonds na sluitingstijd een grote partij potgrond en boomschors - veel gebruikt in hennepkwekerijen wist de officier - bij de leverancier. In twee ritjes had hij met een grote aanhangwagen 24 pallets opgehaald. Hij betaalde 800 euro, maar had volgens eigen zeggen niet in de gaten dat het personeelslid zijn baas bedonderde.

Rekeningen kon de verdachte niet overleggen. 'Ik werkte nooit met nota's', zei hij. Hij heeft überhaupt nooit iets bij de belasting opgegeven. Op dat punt, hij noemde het zijn enige fout, beloofde hij beterschap. Hoewel hij vermoedt dat de Twijzelerheidster al veel langer bezig is, gaat de officier er van uit dat de man zich in ieder geval sinds begin 2005 heeft beziggehouden met illegale activiteiten. Op 8 maart van dat jaar werd de verdachte aangehouden met ruim twee kilo hennep in de auto. De officier eiste een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank doet op 20 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost