Account
Logo
Zoeken
4.9 °C

Verkoper met talent voor mooiepraatjes

vr 25 juni 2010, 16.25 uur

LEEUWARDEN - Eigenlijk had de elektronicazaak in Burgum in 2007 helemaal geen plaats voor een stagiaire. De eigenaar streek met de hand over het hart en besloot de 21-jarige Burgumer toch een kans te geven. Een gouden greep, zo leek het. De scholier ontpopte zich als een regelrecht verkooptalent. Hij kreeg alsnog een contract voor onbepaalde tijd aangeboden.

Maanden later kwam de eigenaar erachter dat de kersverse verkoper over meer talenten beschikte. Hij had maar liefst zeven verschillende manieren bedacht om geld achterover te drukken. Tussen eind 2007 en medio april vorig jaar moet de Burgumer ongeveer 13.000 euro hebben gestolen van zijn werkgever. Diens accountant vermoed dat de jongeman nog meer op zijn geweten heeft, maar dat kan niet bewezen worden.

Vrijdag eiste de officier van justitie de zwaarst mogelijke werkstraf: 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De officier wil dat de Burgumer het geld dat hij heeft verduisterd terugbetaalt. De verdachte was daar al mee begonnen, maar na een paar termijnen was hij gestopt omdat hij het financieel niet kon bolwerken. De officier wil dat justitie het geld bij hem weghaalt.

De officier stelde dat de verdachte vooral 'een talent had voor het verkopen van mooie praatjes'. De verkoper ging zeer gehaaid te werk bij het bestelen van zijn werkgever. Zo hield hij het altijd bij kleine bedragen, zodat het niet op zou vallen waar hij zich mee bezig hield. Verder verzon hij betalingen en sjoemelde hij met terugboekingen.

Het vertrouwen van zijn baas was dermate groot dat hij apparatuur mee mocht nemen. Zogenaamd voor klanten, in werkelijkheid verkocht de Burgumer de spullen -onder andere een TomTom, een fotocamera en een een lcd-scherm- door. Nog voor de verdachte echt tegen de lamp liep, werd hij betrapt toen hij een laptop had ingepikt.

Omdat inschakelen van de politie vervelende gevolgen voor hem zou kunnen hebben -de uit Irak afkomstige jongen zat samen met zijn familie midden in een asielprocedure- besloot de winkeleigenaar om geen aangifte te doen. De verkoper kreeg nog een kans. Die greep hij aan door doodgemoedereerd zijn dubieuze praktijken voort te zetten.

De Burgumer stak het geld dat hij pikte in zijn eigen zak. Tegen de rechters van de Leeuwarder rechtbank zei hij dat hij het gebruikte om uit te gaan. Hij kon niet echt duidelijk maken waarom hij ertoe was gekomen om zijn baas te bestelen. Volgens de advocaat hebben de verdachte en zijn familie tien jaar in onzekerheid gezeten omdat ze niet wisten of ze in Nederland konden blijven. Dankzij het generaal pardon is aan die onzekerheid een einde gekomen.

De Burgumer heeft volgens de raadsman mede daardoor een poos niet lekker in zijn vel gezeten. Andere aanwijsbare oorzaken waren er eigenlijk niet. Financieel was er niets aan de hand, hij had geen schulden. Wel had hij gezegd dat hij een onweerstaanbare drang had om geld te stelen. Hij wist dat het slecht was wat hij deed, maar hij kon niet stoppen.

Als hij 's ochtends naar zijn werk ging bedacht hij soms al hoe hij het deze keer aan zou pakken. De officier noemde de handelwijze van de verdachte 'een hele aparte invulling van een stageplek'. 'Hij ademde frauduleus handelen', aldus de officier. De reclassering concludeerde dat de kans klein is, dat de verdachte nogmaals dezelfde fout zal maken.

Extra toezicht is volgens de reclassering niet nodig. Een conclusie waar de rechtbank de nodige vraagtekens bij plaatste. De officier had eigenlijk een gevangenisstraf willen eisen. Omdat de Burgumer geen strafblad heeft, zag hij daar van af. De verdachte zei dat zijn zwaarste straf is dat hij zijn voormalige baas en diens familie nooit meer recht in de ogen zal durven kijken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.6%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!