Account
Logo
Zoeken
5.7 °C

Drankongeval met keiharde gevolgen

do 24 juni 2010, 20.08 uur

LEEUWARDEN - Zelden zal een verdachte zo berouwvol het boetekleed hebben aangetrokken als de 34-jarige man uit Augustinusga donderdagmiddag bij de Leeuwarder rechtbank deed. Het gebeurt dan ook niet vaak dat een verdachte elke dag geconfronteerd wordt met de keiharde consequenties van zijn gedrag. De man zit in een rolstoel, het gevolg van een verkeersongeval waarbij drank in het spel was.

Op 2 januari 2009 stapte hij na een cafébezoek in Harkema met drank op in zijn auto. Een vriend reed met hem mee. Op de Hamsterpein bij Drogeham knalde de auto tegen een boom, nadat het rechtervoorwiel in de berm terecht was gekomen. De inzittenden zaten bekneld en moesten door de brandweer uit de auto gezaagd worden.

De passagier had een gebroken onderarm en een kniefractuur. De verdachte werd eveneens zwaargewond afgevoerd. Zijn linkerbeen werd deels geamputeerd. De man zit in een rolstoel en is nog steeds aan het revalideren. In zijn bloed werd meer dan drie keer teveel alcohol aangetroffen. Hij besefte als geen ander dat hij beter had moeten weten.

'Ik heb iets gedaan wat absoluut niet kan. Het had niet gemoeten, maar het is gebeurd', zei hij. Zijn vriend verwijt hem niets. De man had tegen de reclassering gezegd dat hij met zijn volle verstand bij de verdachte in de auto was gestapt. De twee zijn nog steeds bevriend. Het valt de verdachte zwaar dat hij niet meer kan werken en sporten.

Vanwege de ingrijpende gevolgen die het ongeluk had vond de reclassering dat een straf geen toegevoegde waarde zou hebben. Daar was de officier van justitie het niet helemaal mee eens. Zij vond dat de conclusie van de reclassering 'te kort door de bocht' was. De officier redeneerde dat de verdachte niet alleen zijn eigen leven in de waagschaal had gesteld, maar ook dat van zijn vriend en andere weggebruikers.

De officier eiste een werkstraf van 120 uur. Eigenlijk had ze ook een boete en een rijontzegging willen eisen. Vanwege de financiële situatie en omdat de verdachte voorlopig niet in staat zal zijn een auto te besturen, had ze daar van af gezien. De man vond de eis 'zeer redelijk'. 'Dan kom ik er goed mee weg, vind ik zelf', was zijn commentaar. Uitspraak: 8 juli.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'



regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!