Account
Logo
Zoeken
6.2 °C

Wapens, hennep en valse merkkleding

vr 28 mei 2010, 17.57 uur

LEEUWARDEN - In het politieonderzoek naar het reilen en zeilen van een 28-jarige Drachtster en een 30-jarige Sneker werd alles uit de kast gehaald. De mannen werden geobserveerd en hun telefoons werden afgeluisterd. Er waren aanwijzingen dat ze zich bezighielden met de handel in wapens, illegale merkkleding, illegaal vuurwerk en het telen van hennep. Dat vermoeden was juist, alleen waren de twee op vrij kleine schaal bezig met de zaken waarvan ze verdacht werden.

Een 25-jarige Drachtster, een neef van de 28-jarige, had een hennepkwekerij thuis. De mannen hadden allebei illegaal vuurwerk gehad en van de Sneker had de 28-jarige vijf wapens gekocht. Dat kwam hem op 2 februari op een gevangenisstraf van zes maanden te staan. Zijn neef kreeg een werkstraf van 180 uur. Het bleek dat verschillende familieleden in meer of mindere mate betrokken waren bij de handel en wandel van de twee mannen.

De broer van de 28-jarige, een 25-jarige Drachtster, moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden. Hij had twee wapens voorhanden gehad; een semi-automatisch pistool en een alarmpistool. Bovendien werden in de woning van hem en zijn vriendin een ploertendoder en een busje pepperspray aangetroffen. De vriendin werd daarvoor op 3 mei veroordeeld tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Haar vriend kreeg vrijdag een werkstraf van 150 uur. Op dezelfde dag dat zijn vriendin was veroordeeld, kreeg de moeder van de Drachtster een boete van 200 euro. Haar oudste zoon had volgens haar zonder dat ze het wist, geweerpatronen bij haar in huis verstopt. De vader van de Drachtsters, een 53-jarige man uit Emmen, had van zijn zoon een pistool gekocht. De zoon en zijn vriendin hadden geldproblemen.

Bovendien vond de vader het maar link dat zijn zoon een wapen in huis had. Door voor 400 euro het wapen over te kopen, sloeg hij twee vliegen in één klap: het wapen was weg en zijn zoon had weer wat geld omhanden. De man kreeg een werkstraf van 50 uur. Een 49-jarige inwoner van Rottevalle was de laatste verdachte in het rijtje. Hij had in Amsterdam een Walther P22 gekocht. Hij was bang geworden nadat hij slachtoffer was geweest van een overval.

Hij dacht dat het bezit van het pistool hem gerust zou stellen, maar hij werd er alleen maar zenuwachtiger van, vertelde hij de rechter. De man had bovendien een partijtje valse merkkleding in huis: de politie vond 28 namaak t-shirts van Armani. De Rottevalster had ze gekocht op de zwarte markt in Beverwijk. Het leverde ook hem een werkstraf op. Hij kreeg 100 uur, plus 100 uur voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver


regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar


regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum






regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid