Account
Logo
Zoeken
6.4 °C

Niet solitair sluitingstijden vervroegen

vr 28 mei 2010, 8.40 uur

BURGUM - Het jongste raadslid van Tytsjerksteradiel was er donderdagavond duidelijk over. "Het vervroegen van de sluitingstijden is een doodsteek voor de feesten." aldus Lidewij Bergsma van de VVD. Burgemeester Polderman, overigens ook van de VVD, wil de dorpsfeesten juist vroeger laten sluiten. Het lijkt op zijn laatste stokpaardje welke hij wil realiseren voordat hij eind dit jaar stopt met zijn burgemeesterschap.

In de raadsvergadering werd bij de meeste partijen duidelijk is dat het huidige plan niet een handig plan is. Om 0.30 uur moet de muziek op zacht, om 1.00 uur gaat de muziek uit en om 1.30 uur moet de tent leeg zijn. Partijen als GBT en CDA vinden de stap te groot mede omdat gewone horecabedrijven later sluiten en dat in omliggende gemeenten ook latere sluitingstijden gelden.

Over de stelling van de FNP en VVD is in elk geval geen twijfel mogelijk. Beide partijen zijn tegen het voorstel van het college van B&W. "Jongeren gaan nu eenmaal niet eerder op stap en alcoholmobilisme neemt zeker niet af" aldus Lidewij Bergsma (VVD). De Vries (FNP) is ook duidelijk: "De organisaasje fan eveneminten is djoer en wurde droechen troch lokale ûndernimmers. At de ynkomsten omleech geane, bestiet de kâns dat dergelijke eveneminten net mear plak fine sille."

Burgemeester Polderman haalde alles uit de kast om raadsleden te overtuigen. Zo memoreerde hij aan de sluitingstijden-discussie Praat mar raak en het bezoek van de Vroegopstap-dames. Ook meldde hij de raad dat hij zaterdagnacht uit bed was gebeld vanwege geluidsoverlast die aanwezig was tijdens het feest in Noardburgum. "Het gaat over een hele samenleving die moet kunnen verdragen dat geluidsoverlast en er kan zijn."

Bouma van GBT was duidelijk. "In ding dat my tsjin it hier ynstrykt is it feit dat op dit stuit buorgemeenten net ree binne om slutingstiden oan te passen. Wy moatte meielkoar yn in sa grut mooglik gebiet in ienduidich beleid meitsje." Haenen van het CDA kan het hier wel mee eens zijn: "Van de voorgestelde eindtijden begrijpen we de beweegredenen maar we vragen ons af of we dat alleen (red. als gemeente) moeten doen."

De PvdA zegt wel voor vervroegde sluitingstijden te zijn en de partij wil jongeren bewegen om eerder op stap te gaan. "De voorwaarde voor vervroegde sluitingstijden is dat dit in samenspraak met andere gemeenten gaat" aldus mevrouw Bruins-Slot van de PvdA. GrienLinks en ChristenUnie konden zich donderdagavond wel goed vinden in het voorstel van het college van B&W. De heer Marcus van de ChristenUnie vergiste zich overigens wel in het citeren van nieuws van WâldNet terwijl hij in de raad meldde dat hij dit gelezen had in de krant.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!