Account
Logo
Zoeken
6 °C
© BD-Fotografie/Berend

Rink vd Velde expositie in Drachten

za 22 mei 2010, 23.16 uur

DRACHTEN - In Museum Smallingerland in Drachten is zaterdag een tentoonstelling over het leven en werk van auteur en journalist Rink van der Velde geopend. In de expositie worden de teksten van Van der Velde gecombineerd met de sfeervolle landschappen van de Drachtster kunstenaar Jan Planting. Tevens werden de winnaars bekend gemaakt van een aan de tentoonstelling gekoppelde fotowedstrijd.

Rink van der Velde (1932 – 2001) ontwikkelde in zijn carrière als schrijver en journalist een heel eigen stijl in het weergeven van de levensavonturen van mensen van het veld, vissers, jagers, stropers en mensen met “wilde haren”. Zelf had hij ook een grote liefde voor de natuur en was hij vaak te vinden in zijn arkje op de Veenhoop en de poelen daar. In zijn werken komt hij vaak op voor de gewone man en gebruikt hij humor als munitie tegen de autoriteiten.

Jan Planting (1893 – 1955) deelde deze liefde en interesse voor het veld met Rink van der Velde. Hoewel ze elkaar nooit hebben gekend, geven zijn schilderijen en tekeningen prachtig de sfeer en omgevingen weer die Rink van der Velde in de boeken en columns omschrijft. Het werk van Jan Planting vormt het belangrijkste deel van de topografische en cultuurhistorische atlas van Smallingerland.

Naast de genoemde bijzondere link tussen schrijver en kunstenaar toont de tentoonstelling uniek materiaal van Van der Velde, zoals manuscripten, foto’s en de ontwerpen van kunstenaar Anne Woudwijk voor de Rink van der Velde prijs. De tentoonstelling geeft een impressie van de belangrijkste en meest bijzondere momenten uit het leven van Rink van der Velde.

De tentoonstelling is tot en met 22 augustus 2010 te bezoeken.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!