Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Verkoop Klinze was angstig 'voorspeld'

vr 7 mei 2010, 15.57 uur

ALDTSJERK - Het te koop zetten van Landgoed De Klinze in Aldtsjerk komt niet voor alle mensen in Aldtsjerk en Roodkerk als een verrassing. Ze waren er al bang voor. Deze week werd bekend dat de 70-jarige eigenaar Gert Snijders het landgoed aan de Van Sminiaweg te koop zet inclusief goedgekeurde bouwtekeningen voor de uitbreiding van het hotel. Ten tijde van het goedkeuren door de gemeente Tytsjerksteradiel trokken twee personen aan de bel met de melding dat dit uiteindelijk zou gaan gebeuren. Ze kregen gelijk.

Om de vergunning in september 2008 er door te krijgen moest het bestemmingsplan opnieuw worden vastgesteld door de raad. De heer Abma uit Roodkerk diende destijds een zienswijze in met de mededeling dat de eigenaar niet wil verbouwen maar juist De Klinze wil verkopen. Volgens hem was het plan niet nodig en zelfs ongewenst aangezien de vergunning er alleen maar voor zou zorgen dat de 'zakenman' meer winst kan maken. De zienswijze en een soortgelijke zienswijze van Oostenbrug uit Aldtsjerk werden van tafel geveegd.

De uiteindelijk verkregen vergunning houdt in dat het landhuis uitgebreid mag worden met onder andere een hotelaccommodatie en een conferentiezaal. De bestaande veestallen kunnen verbouwd worden tot een educatief, cultureel en recreatief centrum en er mag aldaar een parkeergelegenheid van 20 auto's gemaakt worden. Ook wordt het mogelijk om een boothuis te realiseren en mag er een groot parkeerterrein (200 plaatsen) komen voor bezoekers van het landgoed.

In een brief van 11 augustus 2008 liet de heer Snijders aan het college van B&W weten dat er wel degelijk druk gewerkt werd aan de voorbereiding en uitwerking van de plannen. Er was volgens de gemeente verder een IPR premie toegekend en alles wees er dus op dat hij het project ging realiseren. "Wij zijn van mening dat met deze informatie voldoende is aangetoond dat de eigenaar van het landgoed serieus bezig is met de realisatie van de plannen. Overigens zijn wij van mening dat met deze plannen de instandhouding van het monumentale landgoed voor de toekomst beter wordt gewaarborgd" aldus het college van B&W destijds in het raadsvoorstel.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!