Account
Logo
Zoeken
6 °C

Zwagerboscher zit vast tot rechtszaak

di 4 mei 2010, 14.46 uur

LEEUWARDEN - De 40-jarige Zwagerboscher die op 19 januari door de politie werd neergeschoten op het plein van de Van Kleffenschool in Heerenveen moet van de rechtbank in Leeuwarden vast blijven zitten tot aan de behandeling van de strafzaak. De zaak staat gepland voor 10 juni, 's middags om half twee. Dinsdag vroeg de advocaat van de Zwagerboscher de rechtbank om opheffing, of in elk geval schorsing van de voorlopige hechtenis.

Omdat de rechtbank de feiten waarvan de man verdacht wordt te ernstig vindt, werd het verzoek van de advocaat afgewezen. De Zwagerboscher heeft eerder de voorwaarden overtreden die aan de schorsing van een voorlopige hechtenis waren verbonden. Op 10 juni zullen de psychiater en de psycholoog hun rapporten afgerond hebben. Dan zal ook het strafdossier klaar zijn.

De verdachte werd op 19 januari door twee kogels uit een politiepistool geveld toen hij zwaaiend met een mes op het plein van de Heerenveense basisschool stond. De man wilde zijn zoontjes zien. Die had hij vanwege echtscheidingsperikelen een poosje niet gezien. Een van de lezingen is dat hij van plan was om zichzelf iets aan te doen. Omdat hij niet voor rede vatbaar was, schoot een agent hem in een arm en een been. Aan die verwondingen zal hij blijvende littekens en wellicht blijvend letsel overhouden.

De man heeft drie maanden in het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen gelegen. In een emotionele verklaring betuigde hij zijn spijt. 'Ik kan het zelf niet goedkeuren', zei de man huilend. Hij noemde 19 januari 'een zwarte dag' in zijn leven en het leven van alle mensen die bij de zaak betrokken zijn geraakt. Hij was overspannen en vindt dat hij fout en impulsief heeft gehandeld. Een crimineel is hij niet, vindt hij zelf: 'Ik wil niet zeggen dat ik een slecht mens ben en achter de tralies hoor'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum