Account
Logo
Zoeken
4.2 °C

Cel geëist voor ontucht en oplichting

di 27 april 2010, 22.04 uur

LEEUWARDEN - Een 31-jarige Drachtster zou zijn tienjarige stiefdochtertje vanaf begin 2007 meerdere malen seksueel misbruikt hebben. De biologische vader deed eind april 2009 aangifte van het misbruik. De Drachtster werd opgepakt en na een reeks verhoren weer vrijgelaten. Daar was wel een voorwaarde aan verbonden: hij mocht geen contact zoeken met zijn stiefdochter.

Dinsdag eiste de officier van justitie anderhalf jaar cel in twee zaken: de Drachtster zou zich niet alleen schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, hij heeft zich ook nog beziggehouden met het oplichten van bedrijven via internet. De ontuchtzaak kende een aantal curieuze wendingen. Het slachtoffer had een tweetal verklaringen afgelegd in een speciaal voor dit soort zaken ingerichte kindvriendelijke verhoorstudio.

Die verklaringen waren uitermate belastend voor de stiefvader. Het meisje had gedetailleerd verteld hoe de verdachte haar meermaals seksueel had misbruikt. De stiefvader ontkende drie dagen lang, tot de recherche op het punt stond hem naar huis te sturen. Op de vierde dag gaf de man toe dat hij zijn stiefdochter had misbruikt. Ook hij verklaarde in detail over wat er allemaal was voorgevallen.

Zijn versie week deels af van die van het slachtoffer, maar de officier vindt dat de verklaringen op essentiële punten overeenkomen. Ten overstaan van haar grootvader had het meisje later haar verhaal herroepen. Ze beweerde dat de verdachte niets bij haar had gedaan. Tegen diezelfde grootvader zou de Drachtster een paar weken eerder hebben gezegd dat hij wel wilde bekennen, zelfs al had hij niets gedaan.

Hij was bereid zijn eigen vrijheid op te offeren, zodat zijn stiefdochter weer thuis kon komen. Die bekentenis trok hij bij de rechter-commissaris weer in. Hij zei toen dat hij had bekend omdat hij 'het geouwehoer' -van de politie- zat was. Hij wou naar huis. Ook op de zitting ontkende de man dat er iets is gebeurd tussen hem en zijn stiefdochter. Op door de officier van justitie ingeschakelde specialisten kwam de intrekking van de bekentenis ongeloofwaardig over.

Na bestudering van de verhoren concludeerden de specialisten dat de Drachtster niet overdreven onder druk is gezet door de politie. De bekentenis kwam juist erg betrouwbaar over. Ook de politie beschouwde de bekentenis als authentiek. De verdachte had gehuild en hij schaamde zich zichtbaar toen hij de ontucht had toegegeven. De man beweerde dat de politie hem had voorgehouden dat zijn vrouw hem zou verlaten, daardoor was hij emotioneel geworden.

In de tweede zaak bekende de Drachtster vlot. De man heeft via internet een aantal bedrijven opgelicht. Op naam van een collega bij GTI -zijn baas had hem uitgeleend aan GTI- had hij voornamelijk laptops besteld, die hij via Marktplaats te koop aanbood. Bij het bedrijf Micro Warehousing had de Drachtster 50 tot 60 laptops besteld, voor aan het licht kwam dat hij nooit van plan was om te betalen.

Bij twee andere bedrijven, Viking Direct en Bomij, had hij ook spullen besteld. De politie hoefde zich niet overmatig in te spannen om de oplichter te vinden: de man liet de spullen op zijn huisadres bezorgen. De Drachtster deed het om uit het financiële dal te kruipen. Het gezin heeft gigantische geldproblemen, mede als gevolg van een bijstandsfraude, waarvoor de man in januari vorig jaar is veroordeeld.

Tijdens een gesprek met een psycholoog schatte de verdachte dat de totale schuldenlast zo'n twee ton bedroeg. Een wel heel ruime schatting vond de Drachtster achteraf. Het bedrag is volgens hem waarschijnlijk vele tienduizenden euro's lager. De schuld zal alleen maar groeien. Micro Warehouse diende een schadevordering in van ruim 25.000 euro. De rechtbank doet op 11 mei uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding







regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum