Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Agent uitschelden was noodweer

di 20 april 2010, 4.20 uur

LEEUWARDEN - 'Viespeuk' had ze geroepen naar de agent waarvan ze vond dat die haar onheus bejegende. Dat is normaal gesproken een belediging van een ambtenaar in functie, goed voor een boete van 500 euro. De 35-jarige vrouw uit Wijnjewoude had de schikking niet betaald want ze was het er niet met eens. Achteraf gezien had ze de juiste beslissing genomen.

De rechter vond maandag dat de vrouw de politieman had uitgescholden omdat ze zich in een soort noodsituatie bevond. Een soort verbale noodweer dus, ontstaan door toedoen van de agent. Die zou de vrouw eerst hebben uitgescholden. En dat terwijl de verdachte zelf de politie had gebeld. Het bedrijf van haar en haar echtgenoot verkeerde in een faillissement, maar de laatste spullen moesten er nog uitgehaald worden.

Over het tijdstip waarop dat kon of mocht was kennelijk een misverstand ontstaan. Op 9 juli vorig jaar kreeg de vrouw een tip dat een sleutelspecialist bezig was nieuwe sloten op het pand te zetten. Omdat ze per se haar spulletjes wilde hebben, mobiliseerde ze een paar bekenden. Ze waarschuwde ook de politie, maar daar zou ze nul op het rekest hebben gekregen.

Terwijl het groepje bezig was het pand in Gytsjerk leeg te halen, kwam de politie alsnog, volgens de verdachte in vol ornaat. 'De buurtagent kwam met vier collega's in kogelvrije vesten'. De agenten wilden de personalia van de aanwezigen noteren, maar de sfeer was kennelijk al bedorven. Toen een vrouwelijke agente wat al te ruw omsprong met een vriend die net een pacemaker had gekregen, zei de verdachte daar wat van.

Het werd haar niet in dank afgenomen. Volgens haar werd ze ruw vastgepakt door de buurtagent die haar uitgemaakt zou hebben voor 'opruister'. 'Hij bleef maar duwen', zei de vrouw. Ze vond dat de politieman zich intimiderend opstelde. Ze voelde zich in het nauw gedreven en zei 'viespeuk' tegen de agent. Die vond dat de vrouw met die opmerking te ver was gegaan en slingerde haar op de bon.

Zeer onterecht vond de Wijnjewoudse, die de schikking van 500 euro daarom niet had betaald. De officier van justitie stelde voor om de boete te halveren en de andere helft voorwaardelijk op te leggen. Dat ging de rechter niet ver genoeg. Hij ging mee in de lezing van de vrouw dat er over en weer was gescholden. De politieman had als eerste de verdachte beledigd.

De agent was volgens de rechter vervolgens letterlijk te dichtbij gekomen. De vrouw werd ontslagen van rechtsvervolging, ook wel het rechterlijk pardon genoemd. De Wijnjewoudse heeft de agent weliswaar beledigd, maar omdat ze in een noodsituatie gemanoeuvreerd werd, kreeg ze geen straf.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof