Account
Logo
Zoeken
10.3 °C

Open dag bij schietsportvereniging

zo 18 april 2010, 20.13 uur

DRACHTEN - "Nog nooit is er zoveel belangstelling voor onze open dag geweest" vertelde voorzitter Dick van Dijk van Schietsport Vereniging Drachten. "We moeten meer dan 200 bezoekers hebben gehad". SV Drachten heeft de gewoonte om elk voorjaar een open dag te houden. Dit jaar was er zelfs een speciale aanleiding, de club had namelijk een nieuwe schietbaan voor luchtgeweren en – pistolen geopend.

Volgens Van Dijk waren de eerste bezoekers er al ruim voor de officiële openingstijd en verlieten de laatste bezoekers een half uur na de geplande sluitingstijd. Van Dijk: "Misschien moet ik me niet zo verbazen over het succes van onze open dag. De schietsport is echt een breedtesport, er is voor iedereen iets wat aanspreekt en binnen de mogelijkheden ligt. Daarnaast halen onze sportschutters voor een open dag letterlijk van alles uit de kast om zo een zo goed mogelijke indruk te maken."

De breedte van de schietsport was goed te merken op de 50m baan van SV Drachten. Het publiek zag, en voelde, de verschillen. Zo demonstreerde een van de oudere schutters van SV Drachten hoe een kopie van een western geweer uit de periode van 1800 met buskruit werd geladen en hoe deze vervolgens met veel boem, rook en vuur werd afgeschoten. Diverse andere historische wapen passeerden de revue: een authentiek buffelgeweer uit 1890 en een Brits militair geweer uit 1885.

"De hele geschiedenis is er van bekend" vertelde de eigenaar "Van zijn gebruik in de oorlog tegen de Zulu’s tot en met zijn dienst als wapen van de Canadese politie te paard, de Mounties."

Op de toeschouwers maakten vooral de enorme kogels en wat je er van merkt tijdens het afschieten ervan indruk. In schril contrast met dit en met elkaar stonden twee beoefenaars van de moderne schietsport. De ene sportschutter was Nederlands kampioen in een schietsport waar je zo snel mogelijk zoveel mogelijk doelen moest omschieten.

Tientallen schoten werden in een ontzettend rap tempo en met enorme lichtflitsen afgeschoten, dit tot vreugde van het publiek. De andere sportschutter, die vertelde dat hij toch heel regelmatig de tien raakte en dat hij dit deed op wedstrijden waar het doel 100 tot 600m ver weg stond, had een schietjas aan, ging liggen en deed over elk schot een minuut.

Ook werd de bezoekers duidelijk gemaakt dat wat vertoond werd niet iets is was beginnende schutters doen. De wet en de reglementen van elke schietsportvereniging zorgen voor een kalme introductie in de schietsport.

Het publiek mocht zelf ook schieten. Zo kon men schieten met krachtige luchtgeweren met enorme telescopische vizieren op 25m. Dergelijke buksen worden normaliter op de 50m baan gebruikt. Vele toeschouwers hebben hiervan gebruik gemaakt, zelfs vanuit de rolstoel. Een heuse wedstrijd met het publiek werd op de nieuwe luchtbaan georganiseerd en de uitslag daarvan wordt bekend gemaakt op www.svdrachten.nl.

Voorzitter Van Dijk: "Namens deze weg wil ik ook de tientallen vrijwilligers van SV Drachten bedanken die dit alles hebben mogelijk gemaakt!"

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

regionaal nieuws

Vier lintjes uitgereikt in de gemeente Dantumadiel

Vier lintjes uitgereikt in de gemeente Dantumadiel

regionaal nieuws

Het regende lintjes in Achtkarspelen

Het regende lintjes in Achtkarspelen



regionaal nieuws

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

regionaal nieuws

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

Lancaster Expositie heropent in Earnewâld

regionaal nieuws

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost

Orthodoxe Paasviering in Alde Wite Buitenpost