11.2 °C

Ropta Boys gelijk tegen Grootegast

zo 11 april 2010, 13.47 uur

EASTERNIJTSJERK - Voor de eerste maal dit seizoen stonden Ropta Boys en Grootegast tegenover elkaar. Grootegast strijdend om bij de eerste zes plaatsen op de ranglijst te eindigen en Ropta Boys strijdend voor een eventueel kampioenschap. Onder leiding van scheidsrechter T Hietkamp uit Bergum was er een ludieke aftrap. De bijna echtgenote van de geblesseerde Ropta Boys speler Jan Pzn Braaksma mocht de aftrap verrichten om zodoende de wedstrijd en hun beider vrijgezellen feesten in gang te zetten.

Vanaf het begin was duidelijk dat Ropta Boys een zeer lastige middag tegemoet ging tegen een jeugdig en gedreven Grootegast. Ropta Boys moest in de beginfase alle zeilen bijzetten om tegenstander Grootegast in toom te houden.

Grootegast drong meteen aan en Ropta Boys mazzelde na 13 minuten spelen. Een terugspeelbal van Andries Weidenaar werd onderschept. De speler van Grootegast pikte de bal op en omspeeld keeper Geart Dam en tikte tot ieders verbazing de bal van dichtbij op de paal. Dit was behoorlijk schrikken voor de Ropta Boys ploeg. Ropta Boys deed overigens meteen iets terug.

Een corner van Gerard Peter Weidenaar werd door Roelof Weidenaar goed ingekopt, maar via de vingertoppen van de keeper ging de bal net over het doel. Toch was het ontzettend oppassen voor Ropta Boys, want Grootegast was behoorlijk dreigend voor het Ropta Boys doel.

Keeper Geart Dam moest halverwege de eerste helft handelend optreden na een vrije trap van Grootegast. Hij plukte de bal knap uit de hoek. Ropta Boys kon in de eerste helft geen uitgespeelde kansen creëren tegen de goed spelende gasten. Sander Braaksma kwam met zijn schot uit de tweede lijn nog het dichtst bij een treffer, maar zijn schot ging net over het doel. De rust werd hierdoor bereikt met de brilstand en hierover had Ropta Boys niks te klagen.

Trainer Yko de Boer wisselde in de rust Jan Bekker voor Jorrit Jaap Weidenaar. In de tweede helft waren beide ploegen simpelweg aan elkaar gewaagd. Een tweede helft met heel weinig kansen.

Een tweede helft met aan beide zijden veel strijd. In de eerste 25 minuten had Grootegast een overwicht en creëerde enkele mogelijkheden via een paar corners op rij. Na 25 minuten spelen kon Ropta Boys haar eerste mogelijkheid noteren. Een schot van Jorrit Jaap Weidenaar verdween net over het doel.

Daarna kreeg Ropta Boys twee grotere mogelijkheden. Eerst een actie van Arend Castelein op Birhanu Rispens. Alleen in kansrijke positie had Birhanu Rispens teveel tijd nodig en verprutste de mogelijkheid. Een minuut later waren de rollen omgekeerd, want nu gaf Birhanu Rispens de bal goed af op Arend Castelein. Zijn schot werd knap gered door de Grootegast keeper.

Na deze goede fase van Ropta Boys nam Grootegast het weer over en werd enkele malen gevaarlijk voor keeper Geart Dam. In de slotfase wist Auke Meinsma te scoren, maar dit gebeurde duidelijk in buitenspelpositie waardoor de treffer werd afgekeurd. De wedstrijd leek op deze manier vredig af te gaan op een terecht gelijkspel, maar helaas gebeurde iets achter de rug van scheidsrechter Hietkamp tussen een Ropta Boys speler en Grootegast speler.

De ware toedracht en wat er gebeurde zal iets blijven tussen deze beide spelers. Het is niet goed te praten, maar de discriminerende reactie van een ”supporter” van Grootegast was op zijn zachtst gezegd zeer beneden peil. Gelukkig is het gebleven bij dit tragische incident en is er goed ingegrepen door het bestuur van de v.v. Ropta Boys, de omstanders en scheidsrechter Hietkamp uit Bergum.

Met nog enkele minuten te gaan nam scheidsrechter Hietkamp de enige juiste beslissing om de wedstrijd regulier, maar vroegtijdig te beëindigen. Een terechte eindstand met een vervelend incident leverde beide clubs één punt op. Eindstand: 1-1.

Komende dinsdagavond moet Ropta Boys de inhaalwedstrijd spelen in en tegen Zuidhorn.