Account
Logo
Zoeken
5.7 °C

Groot aantal koperdiefstallen opgelost

za 10 april 2010, 12.15 uur

SURHUISTERVEEN - Een 25-jarige man uit Surhuisterveen heeft heel wat koperdiefstallen op zijn kerfstok staan. Dat is in de afgelopen weken duidelijk geworden nadat hij eind maart werd aangehouden door de politie. Hij reed toen verdacht rond in Kootstertille met een onverlichte aanhangwagen met bouwgereedschap. Omdat de verdachte een onduidelijke verklaring gaf over de herkomst van alle goederen en hij voor de politie geen onbekende was, werd hij aangehouden. Nader onderzoek gaf aan dat de kar eerder die maand in Surhuizum was gestolen en dat de gereedschappen ontvreemd waren vanaf een bouwlocatie bij jachthaven Zwartkruis bij Noardburgum.

Rooftocht in de regio
Tijdens de verhoren bekende de verdachte een serie diefstallen die nog niet bekend waren gemaakt door de politie. In Earnewâld stal hij 21 buitenboordmotoren waarvan 12 motoren werden gestolen van één zeilschool. Tot drie keer toe bezocht hij een bedrijf van een lokale aannemer in Surhuisterveen waar hij bouwgereedschappen en een aanhangwagen stal. In Stroobos nam hij een trailer met speedboot weg. Alle goederen werden op Marktplaats gezet. Op zijn aanwijzing werden 8 buitenboordmotoren opgedoken uit het Prinses Margrietkanaal onder Blauverlaat die hij daar had gedumpt omdat hem de grond te heet onder de voeten werd.

Koperdiefstal
Verder bekende de verdachte dat hij samen met een 20-jarige vrouw en 17-jarige jongen uit het Groningse Sebaldeburen in de maanden februari en maart bij veel monumentale kerken koper had gestolen door de leidingen van de bliksemafleiders vanaf de grond tot reikhoogte met een betonschaar weg te knippen. Er werden kerken bezocht in Friesland, Groningen en Drenthe. (o.a. Grootegast, Doezum, Sebaldeburen, Eastermar, Buitenpost, Noordwolde, Metslawier, Anjum, Oosternijkerk, Bakkeveen, Zuidlaren, Vries en Roden)

In samenwerking met de politie uit het Groninger Westerkwartier (basiseenheid Leek) en Burgum werd het onderzoek voortgezet door op dinsdag 6 april het tweetal uit Sebaldeburen aan te houden. De verdachte uit Surhuisterveen is inmiddels voorgeleid en in bewaring gesteld door de rechter-commissaris. De vrouw en jongen uit Sebaldeburen zijn na een paar dagen verhoor op last van de officier van justitie heengezonden in afwachting van hun berechting.

Omdat niet bij alle koperdiefstallen een aangifte kon worden gevonden en de verdachten niet exact meer weten waar zij overal zijn geweest roept de politie de kerkrentmeesters op om hun gebouwen te controleren op de aanwezigheid van intact zijnde bliksemafleidingen. Mocht er koper missen en het vermoeden zijn ontstaan dat het om diefstal gaat, dan is het advies om contact op te nemen met de politie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
25.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.3%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.4%
Geen mening  
29.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen