Account
Logo
Zoeken
4.7 °C

Burum: steken met mes was noodweer

di 23 maart 2010, 17.00 uur

LEEUWARDEN - Een 40-jarige ex-inwoonster van Burum heeft volgens de Leeuwarder rechtbank uit noodweer gehandeld, toen zij in de nacht van 15 augustus vorig jaar een 18-jarige jongen uit Burum met een mes in de buik stak. Een tweede slachtoffer werd bij het sleutelbeen gestoken. Er was volgens de rechtbank sprake van een onmiddellijke en wederrechtelijke aanranding.

De vrouw moest zichzelf en haar huis en haard verdedigen tegen de twee jongens die wild tegen de voordeur van haar woning hadden staan bonken en schoppen. De jongens hadden met geweld een paneel uit de deur gesloopt. Ze hadden onder andere een bloemenmand en een stuk aardewerken pijp naar binnen gegooid. Ze wilden verhaal halen bij de partner van de vrouw, die niet echt goed lag bij sommige dorpsbewoners.

Een van de jongens had een capuchon over zijn hoofd getrokken om niet herkend te worden. De vrouw verkeerde volgens de rechtbank terecht in de veronderstelling dat de ongewenste bezoekers kwade bedoelingen hadden. Door zich met een mes te verweren, heeft de vrouw zich volgens de rechtbank niet op een buitenproportionele wijze verdedigd. Vluchten via de achterkant van de woning was geen optie.

De vrouw en haar ex-partner, een 46-jarige inwoner van Burum, hebben zich wel schuldig gemaakt aan vernieling. Nadat de jongens op de vlucht waren geslagen, hadden ze een ruit van de woonkamer van de buren vernield. Omdat de relatie met de buren al jaren verstoord is, dachten de twee dat die de jongens op hen af hadden gestuurd.

De vrouw krijgt geen straf voor het vernielen van de ruit. Haar voormalige vriend krijgt een celstraf die gelijk is aan de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft gezeten; dat was 12 dagen. Van een voorwaardelijke celstraf werd de proeftijd met een jaar verlengd. De officier van justitie eiste twee weken geleden voor de vrouw een werkstraf van 240 uur en 220 dagen cel, waarvan 40 voorwaardelijk.

De eis tegen de Burumer was een werkstraf van 60 uur en 42 dagen cel, waarvan 12 voorwaardelijk. De twee moeten wel de kapotte ruit van de buren betalen. Omdat de verdachte niet schuldig werd bevonden krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding. De jongen had een claim van ruim 3400 euro ingediend.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum