Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Schop op dorpsfeest is poging doodslag

do 18 maart 2010, 20.30 uur

LEEUWARDEN - 'Dit ben ik niet. Ik wil niet als zodanig neergezet worden'. Een 33-jarige inwoner van Hurdegaryp was het duidelijk niet eens met het beeld dat de officier van justitie donderdag van hem schetste. Tijdens het dorpsfeest van 2008 in Aldtsjerk heeft de Hurdegarypster in de visie van de officier een man ernstig mishandeld. Nadat hij de ander had neergeslagen, zou de Hurdegarypster de man met zijn werkschoenen tegen het hoofd getrapt hebben.

Het slachtoffer liep onder andere een gebroken oogkas op. Omdat de trap tegen het hoofd was en het letsel veel erger had kunnen zijn, vindt de officier dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag. Een kwalificatie die de verdachte duidelijk veel te zwaar vindt. Hij vindt dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. Zijn lezing is, dat het slachtoffer dreigend op hem afstapte, nadat hij een flauwe opmerking had gemaakt.

Het slachtoffer staat volgens de Hurdegarypster bekend als een vechtersbaas. Hij wist dat en hij wist ook dat het hommeles zou zijn als de man op een bepaalde manier uit zijn ogen keek. Om de ander voor te zijn gaf de Hurdegarypster hem een klap tegen het hoofd. Vervolgens had hij de ander gevloerd met een soort van high-kick, opnieuw tegen het hoofd.

De Hurdegarypster reageerde verbaasd toen de rechter hem erop wees dat hij bij de politie had verklaard dat hij het slachtoffer niet kende en later pas diens naam had gehoord. 'Ik kende hem wel als een jongen die veel ruzie zocht', zei de verdachte. Zijn lezing wordt ondersteun door een getuige. Drie getuigen vertelden hetzelfde verhaal als het slachtoffer. De getuigen hadden verklaard dat twee maten van de Hurdegarypster hem van achteren onderuit hadden geschopt, waarna de verdachte hem tegen het hoofd trapte.

Het slachtoffer diende een schadevergoeding in van ruim 3400 euro. De man claimt meer dan 1000 euro smartengeld. Het restant van de vordering is voor gemaakte onkosten en voor gederfde inkomsten. De man zou veertien dagen niet hebben kunnen werken. Ook dat klopte volgens de verdachte niet. Hij zei te weten dat het slachtoffer drie dagen na het incident alweer aan het werk was. Hij was wel bereid om de door het slachtoffer opgevoerde onkosten te vergoeden.

Hoewel hij moest erkennen dat de getuigen op verschillende tijdstippen door de politie zijn gehoord, houdt de officier het op de versie van het slachtoffer. 'Anders zouden drie getuigen gewoon liegen', stelde de officier. Hij gaat er vanuit dat de Hurdegarypster het slachtoffer heeft geschopt terwijl deze op de grond lag. De officier eiste de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
56.6%
Nee  
21%
Geen idee  
22.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp





regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts