Account
Logo
Zoeken
3.8 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Twee grote wiettelers kaalgeplukt

do 11 maart 2010, 12.11 uur

NOARDBURGUM - Een 43-jarige man uit Twijzelerheide en een 41-jarige man uit Opeinde zijn maandag 8 maart door de politie aangehouden op verdenking van het georganiseerd telen van hennep en het witwassen van crimineel geld. De twee verdachten zitten vast. De politie heeft in totaal zo'n 400.000 euro aan goederen in beslaggenomen. Als de twee verdachten niet kunnen uitleggen hoe ze legaal aan het geld voor deze eigendommen zijn gekomen, lopen ze een grote kans dat de eigendommen bij een veroordeling worden ontnomen.

Mercedes met 20 kg hennep
Bij de 43-jarige verdachte werd in zijn huis in Twijzelerheide een kilo hasjiesh gevonden. In zijn grijze Mercedes werd 20 kilo hennep gevonden met een straatwaarde van 75.000 euro. De politie toonde de auto met trots tijdens de persconferentie in Leeuwarden. Uit onderzoek bleek dat hij zeven chalets bezit op een camping in Noardburgum. Alle chalets zijn in beslag genomen. De chalets zijn een interessant bezit omdat het roerende goederen zijn (niet geregistreerd). In één van de chalets werd door de politie een geldbedrag van 37.500 euro aangetroffen. Dit geld is vermoedelijk afkomstig uit de drugshandel. Ook bleek de verdachte vier dure auto’s en twee boten te bezitten. Ook deze werden in beslag genomen.

Vuurwerk en merkkleding in Opeinde
Ook bezittingen van de 41-jarige verdachte uit Opeinde werden tijdens een huiszoeking in beslag genomen. Naast zijn auto, werden nog op twee crossmotoren en drie old-timer motoren in beslag genomen. In de woning van de man troffen de rechercheurs 20 zware nitraatbommen en een grote hoeveelheid illegale merkkleding aan. Het illegale vuurwerk en de namaakkleding werd eveneens in beslag genomen. De man kwam vorig jaar ook al eens met de politie in aanraking toen hij met zijn speedboot op de vlucht sloeg.

Vaker kleinere kwekerijen
Volgens de politie is er een trend in 'hennepland' waarbij vaker kleinere hennepkwekerijen worden gemaakt om het risico te spreiden. De eerste oogst van een hennepteler wordt vaak gefinancierd en vaak wordt de eerste oogst gestolen. De ondergrondse hennepkwekerij in Finkum, die woensdag werd ontdekt, is in de loop van dit onderzoek eveneens boven water gekomen. Deze ondergrondse containers worden vermoedelijk vrijdag opgegraven. In Friesland worden jaarlijks zo'n 130 hennepkwekerijen opgerold.

Luxe levensstijl
Bij de politie waren meerdere tips binnen gekomen over de luxueuze levensstijl van de 41-jarige verdachte. Gezien zijn inkomen kon de man zich dit niet veroorloven. Het is een vernieuwde aanpak van een nieuw team van de politie om hoofdverdachten in de hennephandel aan te kunnen houden. Het onderzoek begon al in oktober 2009. Bij de twee verdachten heeft de politie verder geen aanwijzingen gevonden van afpersing en geweld. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten


regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval