Account
Logo
Zoeken
9.6 °C

Eis werkstraf voor steekpartij Burum

wo 10 maart 2010, 15.41 uur

LEEUWARDEN - Hij schijnt niet echt goed te liggen in het dorp, de 46-jarige Burumer. Met de buren is de verstandhouding in ieder geval al een hele poos niet goed. In de nacht van 15 augustus vorig jaar hadden een paar dorpsgenoten het op zich genomen om verhaal te halen bij de Burumer en diens partner. Het liep compleet uit de hand. Een 18-jarige Burumer liep een messteek in de buik op. De vrouw die had gestoken en haar (inmiddels ex-) vriend moesten zich voor de rechter verantwoorden.

De vrouw op verdenking van poging tot doodslag, de man voor openlijke geweldpleging. Hij had die nacht een raam van de buren vernield. Voor de vrouw eiste de officier van justitie de maximale werkstraf en een deels onvoorwaardelijke celstraf. De Burumer moet van de officier ook voor de gemeenschap werken.Er zijn twee versies van de gebeurtenissen bij de woning aan de Rosemastraat: die van de verdachten en het verhaal dat de slachtoffers bij de politie hebben verteld.

Beide partijen zijn het erover eens dat alles begon toen een paar jeugdige Burumers om een uur of een 's nachts bij de verdachten op de voordeur en de ramen bonkten. De jongens wilden met de bewoner praten, hadden ze zelf gezegd. De jongens hadden verklaard dat de verdachten 'gewoon' de voordeur van het slot hadden gedraaid. Meteen toen de deur openging, zou de vrouw op hen in hebben gestoken.

Een van de jongens werd in de buik geraakt. Hij liep een geperforeerde maag op. De andere jongen werd bij het sleutelbeen gestoken. Vooral de jongen met de buikwond was er behoorlijk slecht aan toe. Hij was ergens op een stoepje in elkaar gezakt. Een getuige had eenzelfde lezing van de gebeurtenissen als de jongens. De verdachten vertelden een compleet ander verhaal. Volgens hen werd er zo hard tegen de deur geslagen en geschopt dat de panelen eruit vlogen.

De man had 112 al gebeld. De vrouw was volgens eigen zeggen heel bang geweest. In blinde paniek had ze een mes uit het messenblok in de keuken gegrepen. Achteraf wist ze niet goed wat voor mes ze had gepakt. Ze wist al helemaal niet meer dat ze iemand had gestoken. Nadat ze een voorwerp tegen het hoofd had gekregen, had ze met de jongens geworsteld. Ze was in paniek geraakt omdat ze dacht dat de verbinding met het alarmnummer was verbroken.

Dat bleek juist niet het geval te zijn. De 112-telefonist heeft een deel van het gebeurde 'live' via de open lijn kunnen volgen. Uit de opname die daarvan is gemaakt, blijkt niet dat er hard de voordeur geramd voor de vrouw met een mes stak. Er is zelfs het gerammel van een sleutelbos te horen. Op de achtergrond riep een van de jongens: 'Denk erom ze steekt met een mes'. Nadat de jongens op de vlucht sloegen, hadden zowel de man als de vrouw een ruit van de buren kapotgeslagen.

Beide dachten ze dat de buren de jongens hadden opgestookt. Later vond de politie in de woning een aardewerken pijp die in de tuin had gelegen. Ook waren er beneden en op de eerste verdieping moddersporen gevonden. Zelfs op het bed lag modder, met de restanten van een conifeer. De voordeur lag in de voortuin. De relatie is inmiddels beëindigd, de vrouw woont bij haar ouders. Zij had 'een beetje moeite' met de schadeclaim van een van de jongens.

De Burumer vordert 3434 euro, waarvan 2000 euro smartengeld. De vrouw vindt dat de jongens de moeilijkheden zelf hebben opgezocht. 'Ik heb ze niet uitgenodigd', zei ze. De officier van justitie houdt vast aan de lezing van de slachtoffers. De vrouw had door de achterdeur de woning kunnen verlaten, vond de officier. Van noodweer was volgens haar dan ook geen sprake. Met de hoogte van de eis hield de officier wel rekening met wat de vrouw is overkomen. Ze heeft onder andere 40 dagen vastgezeten.

Naast de werkstraf van 240 uur eiste de officier een celstraf gelijk aan het voorarrest, 180 dagen cel voorwaardelijk en reclasseringstoezicht. Datzelfde vorderde de officier voor de man, in combinatie met een werkstraf van 60 uur, 12 dagen cel -de duur van het voorarrest- en 30 dagen cel voorwaardelijk. De man liep nog in een proeftijd. In oktober 2008 kreeg hij onder meer 3 weken voorwaardelijke celstraf opgelegd omdat hij de buren had bedreigd. Die 3 weken moet hij alsnog uitzitten, vond de officier. Uitspraak 23 maart.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drogeham

Dodenherdenking in Drogeham


regionaal nieuws

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum


regionaal nieuws

Jaarlijkse Dodenherdenking Soensterdijk

Jaarlijkse Dodenherdenking Soensterdijk




regionaal nieuws

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten

Inbraak bij Kapsalon Promise in Drachten