Account
Logo
Zoeken
10.7 °C

Kroegbaas sloeg klant uit noodweer

di 9 maart 2010, 21.05 uur

LEEUWARDEN - Een 26-jarige horeca-ondernemer uit De Westereen heeft op Koninginnedag vorig jaar terecht van zich afgeslagen om zich een lastige klant van het lijf te houden. De kroegbaas verdedigde naar het oordeel van de politierechter lijf en leden toen de klant zich tegen hem en zijn vriendin keerde. Nadat hij het stel eerst had bedreigd, zou de klant de Westereender zijn aangevlogen.

De klant had een lokaalverbod. Na diverse incidenten mocht hij niet meer in het café van de verdachte komen. Toen de man op Koninginnedag vorig jaar toch aan de bar kwam om een biertje te bestellen, belde de barman zijn baas. Omdat het druk was in het café leek het de horecaman beter het over te laten aan de barkeeper. Zijn advies aan de barkeeper was om het rustig op te lossen.

Dat slaagde niet echt en dus ging de verdachte naar het café om met de klant te praten. Op het moment dat hij zijn voordeur uitstapte, kwam de verontwaardigde cafégast al op hoge benen op hem af. De man was boos en volgens de verdachte niet voor rede vatbaar. De kroegbaas zou tegen de ander gezegd hebben dat hij de volgende dag maar terug moest komen, als hij nuchter was.

De man trok zich van dat advies niets aan. 'Ik bedobje dy in dyn eigen tun', had hij volgens raadsman Arthur Scholtmeijer geroepen. Nadat de klant ook de vriendin van de verdachte bedreigde, liep het uit de hand. De man vloog de kroegbaas aan, die zijn handen vooruit stak om zijn belager af te weren. Op dat moment heeft hij de ander waarschijnlijk in het gezicht geraakt. De man had na afloop een gezwollen wang. De verdachte hield aan het voorval een gebroken hand over. Hoe dat was gebeurd, kon hij de rechter niet vertellen.

De verdachte wist nog wel dat de boze klant hem in een wurggreep had genomen. Een paar omstanders haalden de mannen uit elkaar. De boze klant verklaarde dat hij de kroegbaas met geen vinger had aangeraakt. Volgens hem gaf de Westereender hem vanuit het niets een vuistslag. Een getuige had beide mannen zien slaan. Onzin, volgens de verdachte. 'Welke zelfstandig ondernemer gaat zijn klanten slaan zonder goede reden?' Zijn vriendin had een verklaring afgelegd die vrijwel identiek was aan die van hem.

De officier van justitie vond dat de Westereender een geloofwaardig verhaal had verteld. De rechter was ook van mening dat de man oprecht overkwam. De rechter ging echter niet zover als de officier. Die vond dat de kroegbaas vrijgesproken moest worden van de mishandeling. De rechter oordeelde dat de man de klant wel degelijk heeft mishandeld door hem een klap te geven. Omdat hij uit noodweer handelde was er sprake van 'een gerechtigde verdediging', vond de rechter. Zij ontsloeg de Westereender van rechtsvervolging; het zogeheten rechterlijk pardon. De klant moet begin mei terechtstaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt