Account
Logo
Zoeken
5.5 °C

Motorrijder geen schuld aan ongeval

vr 12 februari 2010, 21.40 uur

LEEUWARDEN - Moet je iemand straffen die naar alle waarschijnlijkheid door onervarenheid -en misschien een beetje overmoed- maar zeker niet door roekeloos rijgedrag een eenzijdig ongeluk heeft veroorzaakt? De officier van justitie vond vrijdag van niet. Zij stelde de meervoudige kamer van de Leeuwarder rechtbank voor om een 32-jarige Jistrumer vrij te spreken. De man was op 9 mei vorig jaar op de Meren in Jistrum met zijn motor in een bocht rechtdoor gereden.

Hij en zijn vriendin -die achterop zat- raakten gewond. Vooral de verwondingen van de vrouw leken in eerste instantie zeer ernstig. Ze had rugletsel opgelopen en er werd serieus rekening mee gehouden dat ze met een dwarslaesie in een rolstoel zou belanden. Het bleek achteraf mee te vallen. De vrouw was vrijdag met haar vriend meegekomen, ze liep. 'Maar het wordt nooit weer zoals het was', zei de verdachte.

Hij liep een gebroken onderbeen op. Ook voor hem zeurde het ongeval lang na: hij is pas sinds een paar weken weer aan het werk. Op 21 april 2009 haalde hij zijn motorrijbewijs. Op 9 mei zou hij zijn eerste ritje maken op zijn nieuwe motor; een Yamaha R1. 'Geen toermotor', wist een van de rechters. De Yamaha heeft een top van 300 kilometer per uur en kan al in de derde versnelling 100 kilometer halen.

In Drachten hadden ze 's ochtends beschermende kleding voor de vrouw gehaald, daarna gingen de kersverse motorbezitters even bij kennissen langs. Iets over vijven reden ze weer naar huis. Een paar honderd meter verderop ging het helemaal mis. De vrouw had haar vriend nog op de schouder getikt, toen ze vond dat hij wat al te pittig optrok. De bestuurder liet het gas los en vervolgens hoorde de vriendin hem vloeken.

De motor hobbelde nog wat en het volgende moment gingen de twee onderuit. De motor was in een bocht rechtdoor gegaan. De bestuurder kan zich er niks meer van herinneren, wellicht het gevolg van een lichte hersenschudding. Hij weet alleen nog dat hij in een sloot lag. Zijn vriendin lag een eindje verderop. Zij is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd.

Op de weg waren geen remsporen of slijtvlakken te vinden. De motor -total loss- is verder niet technisch onderzocht. De Jistrumer weet zeker dat het ongeval te wijten is aan zijn onervarenheid. Hij weet net zo zeker dat hij nooit weer op een motorfiets zal stappen. Hij kan wel begrijpen dat de officier hem als verdachte heeft aangemerkt. Maar, zo zei hij tegen de reclassering, 'Ik ben niet met opzet de bocht uitgevlogen'. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân