Account
Logo
Zoeken
14.6 °C

Steunfraude: € 153.000 terugbetalen

vr 12 februari 2010, 18.15 uur

LEEUWARDEN - Al sinds 1994 zitten de 59-jarige Twijzeler en zijn zeven jaar jongere vrouw in de bijstand. Een jaar later begon de man te helpen op een autosloperij. Eerst kreeg hij een benzinevergoeding, daarna werd hij zo nu en dan 'uitbetaald' in auto-onderdelen. Vanaf 2000 kreeg hij wekelijks betaald, 50 tot 100 euro in de week. Die inkomsten -en ook het feit dat hij werkte- gaf hij niet door aan de sociale dienst.

En dat brak hem en zijn vrouw jaren later zuur op. Vrijdag moest het echtpaar zich bij de Leeuwarder rechtbank verantwoorden voor valsheid in geschrifte: ze hadden verzuimd op de uitkeringsbriefjes te melden dat de man werkte en extra inkomsten had. De zaak was aan het licht gekomen doordat de Twijzeler op een gegeven moment 54 auto's op naam had staan.

De sociale dienst gaat ervan uit dat de fraude heeft plaatsgevonden tussen 30 januari 1998 en medio december 2008. De volledige uitkering over die jaren wordt teruggevorderd. Het gaat om een bedrag van 153.000 euro. Het echtpaar betaalt per maand 127 euro terug. De officier van justitie had uitgerekend dat ze er 100 jaar over zouden doen om het volledige bedrag terug te betalen. Het financiële voordeel is ongeveer 50.000 euro.

Bezwaar aantekenen tegen de beslissing van de gemeente Achtkarspelen is niet meer mogelijk. Het echtpaar meldde zich pas bij een advocaat toen de termijn om in beroep te gaan was verstreken. De man zei dat hij het geld dat hij bij de sloperij had verdiend niet had opgegeven omdat het gezin financiële problemen had. Zijn vrouw wist dat hij het voor de sociale dienst verzweeg. Ze was het er eigenlijk niet mee eens.

Bij haar strafeis hield de officier er rekening mee dat het stel eigenlijk drie keer zoveel moet terugbetalen als er in werkelijkheid is achtergehouden. In principe staat op een fraudezaak van deze omvang een gevangenisstraf. De officier eiste voor beide verdachten een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met de maximale proeftijd van drie jaar. Uitspraak: 26 februari.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
35.2%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
32%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
9%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
23.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




kwijt / misdaad in je straat

Gestolen fiets in Drachten

Gestolen fiets in Drachten

regionaal nieuws

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek