Account
Logo
Zoeken
8.7 °C
© WâldNet |  Uitspraak van de rechter wordt wethouder Sjon Stellinga in de handen gedrukt door de bewoners.....

Buurt blokkeert weg naar sportcentrum

di 9 februari 2010, 21.55 uur

HARKEMA - Op de Bolster in Harkema laaiden de gemoederen dinsdag behoorlijk op. Buurtbewoners blokkeerden - even na 18.00 uur - met een vrachtwagen de weg. De bedoeling was om met de blokkade niemand meer te laten passeren naar het nieuwe sportinstituut van Julia. Een fietser wist eerst nog langs de blokkade te komen, maar niet veel later werd een busje nog een klein stukje verreden zodat alleen voetgangers nog konden passeren.

Voor een achttal buurtbewoners begonnen de problemen toen Julia met haar sport- en afslankinstituut op 25 januari verhuisde naar een loods aan de Bolster. De buurtbewoners ervoeren geluids- en parkeeroverlast en vonden verder dat het sportcentrum niet paste in het bestemmingsplan. Ze togen een paar weken terug naar de rechtbank en maandag gaf de rechter de buurtbewoners gelijk. Er is parkeeroverlast en de vestiging van het sportcentrum aldaar is strijdig met het bestemmingsplan. Een grondige wijziging in het bestemmingsplan zou in de toekomst wel tot de mogelijkheden behoren om de zaak te legaliseren.

De buurtbewoners gingen ervan uit dat na de uitspraak de gemeente Achtkarspelen zou ingrijpen en handhaven. Een telefonisch onderhoud leerde echter dat de gemeente alles eerst laat zoals het is omdat het bestemmingsplan nu zal worden gewijzigd via de provincie (red: voormalig art. 19 procedure) De buurtbewoners vinden echter dat het sportcentrum door de uitspraak van de rechter nu illegaal actief is. De bewoners besloten daarop het heft in eigen handen te nemen en de weg te blokkeren. Ze voelen zich niet serieus genomen door de gemeente.

De blokkade zorgde voor veel consternatie onder de leden van de sportclub. De sporters uit onder andere Heerenveen en Surhuisterveen konden urenlang het terrein niet verlaten met hun auto. Ook kwam de politie pas na ruim een uur ter plaatse. De agenten konden echter weinig doen aangezien niet duidelijk was wie de voertuigeigenaren waren. Ook werd wethouder Sjon Stellinga gebeld en hij moest bij de boze buurtbewoners de gemoederen bedaren. Hij hoorde voor het eerst van de kwestie.Burgemeester Van der Zwan, die al eens met de bewoners om tafel had gezeten, was namelijk telefonisch onbereikbaar.

Na een pittig gesprek met enkele buurtbewoners in de vrieskou wist wethouder Stellinga ze te overtuigen om de voertuigen van de weg te halen. De afspraak werd gemaakt dat de gemeente Achtkarspelen woensdag gelijk contact opneemt om de zaak te bespreken. De bewoners eisten op hun beurt dat de gemeente dan gelijk optreedt. Ze gaven wethouder Stellinga de belofte mee dat de weg anders opnieuw geblokkeerd wordt. Na ruim twee uur werd de blokkade, tot opluchting van de sporters, opgeheven.

Eigenaresse Julia de Clerck van het sportcentrum was zichtbaar ontdaan. Ze wil het liefst in gesprek met de buurtbewoners om tot een goede oplossing te komen. In de afgelopen weken probeerde ze er alvoor te zorgen dat de leden de auto's dusdanig parkeren dat vrachtauto's en voertuigen er zonder problemen langs kunnen. Verder had ze met Paulus Poelman geregeld dat de sporters de auto op zijn terrein parkeren. Het is binnen afzienbare tijd ook de bedoeling om het terrein bij het pand aan te passen zodat auto's - zonder overlast te veroorzaken - geparkeerd kunnen worden.

Julia wacht verder eerst maar af hoe alles gaat lopen. Zij ziet in de uitspraak ook het feit dat de rechter de gemeente een nieuwe kans geeft om de procedure dit keer goed te doen om de zaak te legaliseren. De uitspraak duidt in haar ogen op een legalisering op korte termijn. De gemeente wil hier wel aan meewerken.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919


regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost