Account
Logo
Zoeken
9 °C

Bejaarde dreigde winkelier met hamer

ma 1 februari 2010, 20.24 uur

LEEUWARDEN - Ondanks zijn hoge leeftijd - 70 jaar - hoefde de verdachte uit Ee zich nog nooit zich voor een rechter te verantwoorden; hij had een blanco strafblad. Maandag kwam daar een eind aan, toen de politierechter in Leeuwarden de bejaarde man veroordeelde tot een werkstraf van 80 uur. Op 5 juni 2008 heeft de man de eigenaar van een winkel aan de Siercksmawei in Niawier bedreigd. De verdachte wilde bovendien de zoon van de winkelier met een hamer te lijf gaan.

Onbetaalde rekeningen zouden de onderliggende oorzaak zijn van het conflict. Volgens de verdachte moest er nog verder in de tijd worden teruggegaan voor de werkelijke aanleiding. Gedoe om de preekstoel van de oude gereformeerde kerk zou diepe wonden hebben geslagen in kerkelijk Engwierum, het dorp waar de verdachte toen nog woonde. Op 5 juni was hij naar in Niawier gegaan om uitleg te vragen bij de aanmaning van het bedrijf die hij via een incassobureau zou hebben ontvangen.

Hij zei dat hij van plan was geweest om het bedrag dat nog open stond te verrekenen met het geld dat hij nog van de winkelier tegoed zou hebben. Volgens de verdachte zou de zoon al meteen gezegd hebben dat hij geen tijd en dat hij de bejaarde man eruit zou trappen. 'Hij vloog mij aan als een drugsverslaafde', zei de verdachte. In het gevecht dat volgde zou hij wellicht de hamer gepakt hebben, maar zeker wist hij het niet. 'Ze zaten allemaal bovenop me', zei de man. Hij werd overmeesterd, vastgebonden met tie-wraps en naar buiten gebracht, in afwachting van de politie. Volgens de verdachte werd hij zelfs aan een paal vastgebonden; een soort moderne schandpaal, vond hij.

De zoon van de winkeleigenaar en een paar getuigen hadden een compleet andere lezing van het gebeurde. De verdachte zou zelf door het lint zijn gegaan, toen hij te horen kreeg dat zijn aanwezigheid in de winkel niet op prijs werd gesteld. Vloekend en tierend zou de man een hamer van een gereedschapsbord hebben gegrist, waarna hij op de eigenaar afgestapt zou zijn.

De zoon en de verdachte raakten in gevecht, waarbij de zoon enkele klappen met de hamer zou hebben gekregen. De verdachte heeft zelf ook aangifte gedaan, maar de zaak werd geseponeerd. Op 13 oktober van hetzelfde jaar zou de man bij Engwierum een boer hebben bedreigd. Ditmaal ging het om het recht van overpad, bij de woning van de zoon van de verdachte. De boer zou, tegen de afspraken in, met groot materieel over de oprit van de zoon van de verdachte zijn gereden. De verdachte zou de boer met een klomp hebben bedreigd. Van dit feit werd de man wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De andere zaak had vooral psychisch zijn sporen achter gelaten. De 70-jarige zou na het incident in Niawier last hebben gekregen geheugenverlies en nachtmerries. Er moest een psycholoog aan te pas komen om hem weer een beetje op het goede spoor te krijgen. Vanwege alle commotie was hij zelfs verhuisd van Engwierum naar Ee.

De eigenaar van de winkel had een forse schadeclaim ingediend. Vanwege de negatieve publiciteit -Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant hadden over de zaak bericht- en omdat er klanten zouden zijn weggelopen claimde het bedrijf 15.000 euro. De boer uit Engwierum wilde een schadevergoeding van 5000 euro. Omdat de verdachte in deze zaak werd vrijgesproken, werd ook de claim afgewezen. De tweede vordering vond de rechter te ingewikkeld om in een strafzaak te behandelen. Daarvoor zal de indiener zich tot de burgerlijke rechter moeten wenden.

Voor de bedreiging van de winkeleigenaar en diens zoon - de rechter vond dat een poging tot zware mishandeling bewezen kon worden - kreeg de verdachte 80 uur taakstraf, plus nog eens 80 uur voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân