Account
Logo
Zoeken
2.6 °C

Hogere straffen voor borrelbusgeweld

di 22 december 2009, 17.21 uur

LEEUWARDEN - Twee Jubbegasters (20 en 22 jaar) en een 21-jarige inwoner van Gorredijk kregen dinsdag van de rechtbank in Leeuwarden 30 en 24 maanden cel voor hun aandeel in een vechtpartij in Noordwolde, in de nacht van 22 maart. De 20-jarige Jubbegaster en de Gorredijkster kregen 30 maanden cel, zes maanden meer dan de officier van justitie 14 dagen geleden had geëist.

Ook de 22-jarige Jubbegaster kreeg een hogere straf; 24 maanden cel, terwijl de officier 18 maanden had geëist. Alle drie de verdachten liepen nog in de proeftijd van oudere straffen. De rechtbank zette de daaraan verbonden voorwaardelijke straffen om in onvoorwaardelijke. Dat betekent dat de Gorredijkster en de oudste van de twee Jubbegasters zes maanden cel erbij krijgen en een boete van 250 euro.

De tweede verdachte uit Jubbega moet ook zes maanden langer zitten. Het vonnis valt hoger uit dan de eis omdat de rechtbank in tegenstelling tot de officier wel bewezen acht dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een poging tot doodslag. Bovendien houdt de rechtbank rekening mee dat er vanuit de samenleving wordt aangedrongen op een strengere aanpak van uitgaansgeweld.

Na een avondje stappen in Smithy's Palace in Eesveen had een groepje Noordwoldigers in de borrelbus naar huis ruzie gekregen met de verdachten en een paar vrienden. Toen iemand van de groep-Jubbega door beveiligers in Noordwolde uit de borrelbus werd gezet, kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen de twee kampen. Een 19-jarige Noordwoldiger werd tegen het lichaam en het hoofd geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag.

De jongen liep onder andere een oogkasbreuk op. Het is nog niet duidelijk of het letsel blijvend zal zijn. De veroordeelden moeten aan dit slachtoffer een schadevergoeding van ruim 2400 euro betalen. Twee andere slachtoffers kregen schadevergoedingen toegewezen van € 702 en € 443. Binnenkort moeten nog meer verdachten in deze zaak terechtstaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.2%
Nee  
55.4%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!