Account
Logo
Zoeken
9.2 °C

5 maand cel voor valse briefjes van 50

vr 18 december 2009, 16.44 uur

LEEUWARDEN - In het onderzoek in een mensenhandelzaak stuitte de politie in februari vorig jaar op een onverwachte buit: bij de doorzoeking van de woning van een 48-jarige inwoner van Tijnje werden maar liefst 85 valse vijftig euro biljetten aangetroffen. De man zei dat hij de biljetten samen met een 60-jarige man uit Houtigehage had gekocht van iemand uit Oosterwolde. Ze hadden 2250 euro betaald voor 100 nagemaakte briefjes van 50.

In door de politie getapte telefoongesprekken was er gesproken over het kopen van 'karren' (aanhangwagens) van 5 en 2 meter. Geheimtaal voor de overdracht van het geld, zei de officier van justitie vrijdag op de zitting van de politierechter. Op 19 februari hadden de twee mannen allebei betaald met een vals biljet bij de OMAH Markthal in Gorredijk. Volgens de Tynster om te testen of de nagemaakte biljetten geaccepteerd zouden worden.

De Houtigehaagster wist van niets, volgens hem was het puur toeval dat hij en zijn medeverdachte achter elkaar afrekenden. De man wees alle beschuldigingen van de hand. Hij had in totaal drie keer toe met vals geld afgerekend, hij was zich echter van geen kwaad bewust. Dat hij de biljetten in handen had gekregen, kwam doordat er tussen hem en de Tynster weleens wat geld heen en weer ging.

De man had twee keer met een vals biljet betaald, hij had onder andere een pakje shag bij de SRV-man gekocht, toen de Tynster al was opgepakt. Dat gegeven en het feit dat de Houtigehaagster later de rekening vereffende door alsnog met twee 'eerlijke' briefjes van 50 te betalen waar hij eerder met valse had betaald, was volgens zijn raadsman het bewijs dat hij ter goeder trouw is geweest.

De officier van justitie ging uit van de verklaringen van de Tynster, die, nadat hij eerst had ontkend, openheid van zaken had gegeven nadat hij geconfronteerd was met de tapgesprekken. De rechter was er minder van overtuigd. Hoewel hij vond dat er 'een rare, merkwaardige geur' aan de zaak zat, kwam de rechter niet verder dan de Houtigehaagster te veroordelen voor het uitgeven van drie vervalste bankbiljetten.

De man kreeg de straf die de officier had geëist: een werkstraf van 180 uur en twee maanden cel voorwaardelijk. Diezelfde straf had de officier voor de Tynster gevorderd. Deze verdachte kwam er niet met een taakstraf af. De man kreeg voor het uitgeven van vals geld en het bezit van 85 namaakbiljetten een celstraf van vijf maanden, plus nog eens vijf maanden voorwaardelijk. De verdachte tekende meteen hoger beroep aan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!