Account
Logo
Zoeken
8.2 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Veel discussie over AOW en meer

za 28 november 2009, 16.58 uur

BOELENSLAAN - Traditiegetrouw huldigt FNV Bouw in Achtkarspelen haar jubilarissen. Inmiddels is het ook traditie om de avond inhoud te geven met politieke discussie. De slagroom op de taart werd verzorgd door presentator-entertainer Atze Lubach.

Voordat de trouwe leden werden gehuldigd lieten drie forumleden zien dat in de ‘rode familie’ hartstochtelijk kan worden gedebatteerd. Wethouder Sjon Stellinga (PvdA Achtkarspelen), sectorbestuurder Coen van der Veer (FNV Bouw Meubel en Houtindustrie) en raadslid Jos van der Horst (SP Smallingerland) gingen met elkaar in discussie over de bezuinigingen die in Den Haag worden voorbereid en over de verhoging van de AOW leeftijd.

Bondsbestuurder Coen van der Veer gaf de aftrap door aan te geven dat de FNV best begrijpt dat er moet worden bezuinigd. Als er moet worden bezuinigd, dan moeten we solidair blijven, het moet eerlijk zijn en de zwaarste lasten moeten door de sterkste schouders worden gedragen.

Sjon Stellinga verwacht dat ook de gemeente Achtkarspelen zal worden getroffen door de bezuinigingen in Den Haag. Wat hem betreft zet de gemeente straks in op het welzijn van de burgers van Achtkarspelen: door er voor te zorgen dat de kwaliteit van zorg en onderwijs overeind blijven. Dat mensen die stomme pech hebben, worden geholpen. De gemeente Achtkarspelen doet daar zijn best voor. Dat blijkt ook wel uit de schuldhulpverlening die is opgezet en de prijs die Achtkarspelen kreeg voor de wijze waarop de WMO is georganiseerd.

Jos van der Horst prees Sjon Stellinga voor zijn inzet en betrokkenheid. Hij is wel van mening dat de landelijke PvdA van het goede pad afdwaalt. Het CDA doet ondertussen niks en laat de PvdA de kastanjes uit het vuur halen.

Over de AOW worden Stellinga, Van der Horst en Van der Veer het bijna eens. Maar niet helemaal. Bondsbestuurder Van der Veer vindt dat eerst de zware beroepen moeten zijn uitgebannen. Bovendien moeten werknemers de vrije keus hebben: om te stoppen met 65 jaar of om door te werken tot 67 jaar. In zijn ogen is de huidige regeling te veel in het voordeel van de werkgevers. SP-er Van der Horst is van mening dat oud en arm nooit weer in een adem mogen worden genoemd. Stellinga stelt vast dat de opponenten het voor 90% met elkaar eens zijn. Hij zal zich inzetten om vanuit zijn positie er aan bij te dragen dat de zware beroepen worden uitgebannen.

Ondertussen onderging entertainer Atze Lubach metamorfoses: van lakei naar presentator, naar 67 jarige klusjesman, naar lakei. In deze laatste functie om Coen van der Veer en afdelingsvoorzitter Joop de Haan te assisteren bij het uitreiken van de speldjes en geschenken aan de jubilarissen. De jubilarissen kregen een set met lepeltjes (25 jaar lid), een taartschep (40 jaar lid) of een melkkan met suikerpot (50 jaar lid). Deze unieke geschenken zijn versierd met afbeeldingen uit de vijf sectoren die door FNV Bouw worden vertegenwoordigd. Coen van der Veer: ‘Deze zilveren geschenken worden speciaal voor FNV Bouw gemaakt in Schoonhoven. Ik wens de jubilarissen toe dat ze hier nog heel lang taart mee mogen eten!’

Op de foto de jubilarissen F. Nicolai, Harkema; J. Bruining, Houtigehage; S. Henstra, Twijzel (allen 50 jaar lid), R. van de Velde, Surhuisterveen; R. Kooistra, Harkema; S. Dijkstra, Boelenslaan; A. Heidenga, Harkema; J. Schievink, Harkema (allen 40 jaar lid); P. Tuinstra, Houtigehage; M. Dijkstra, Opende (beiden 25 jaar lid); K. Weening, Harkema en J. Hut, Surhuisterveen (beiden 12,5 jaar lid) en wethouder Sjon Stellinga, SP-raadslid Jos van der Horst, FNV Bouw sectorbestuurder Coen van der Veer, afdelingsvoorzitter Joop de Haan en presentator Atze Lubach.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.1%
Heel misschien wordt het nog wat....  
0%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'