Account
Logo
Zoeken
8 °C

Vernielen bijenkast niet bewezen

za 28 november 2009, 0.55 uur

LEEUWARDEN - Iets vernielen terwijl je bezig bent met een werkstraf is niet echt handig. Toch zou een 24-jarige inwoner van De Westereen een bijenkast vernield hebben terwijl hij bij de botanische tuin in Buitenpost bezig was een perkje aan te harken. Samen met een 16-jarige jongen, die ook een taakstraf deed, zou de Westereender smeulende peukjes voor de ingang van de kast hebben gelegd, terwijl de bijen in diepe (winter)slaap waren.

Vrijdag mocht de Westereender aan de politierechter uitleggen wat er nu eigenlijk was voorgevallen begin dit jaar. De verdachte ontkende alles. Een medewerker van de botanische tuin hoorde op 18 februari een harde klap terwijl hij zijn ronde maakte over het terrein. De man zag twee jongens wegrennen, twee smeulende peukjes lagen bij de ingang van de bijenkast en het deksel stond open.

De bijen waren naar buiten gevlucht en zaten op een hoopje bij elkaar. Met de lage februari-temperaturen betekende dat volgens een van de imkers bijna zeker dat het bijenvolk het niet zou overleven. De beestjes komen pas naar buiten als het 12 graden of warmer is. De verdachte wist van niets. 'Ik was serieus met mijn werk bezig', zei hij. Tijdens de politieverhoren schoven hij en de 16-jarige elkaar de schuld in de schoenen.

De Westereender vermoedde dat de jongen hem beschuldigde omdat hij bang was dat hij anders 'in de bak' zou komen. 'Ik heb niets gedaan en niemand heeft iets gezien', aldus de verdachte. Hij kreeg nog een kans om zijn werkstraf af te maken, de andere jongen werd weggestuurd. De Westereender kreeg uiteindelijk het voordeel van de twijfel. De rechter was er niet van overtuigd dat hij degene is geweest die de bijenkast heeft verstoord: bij twijfel moet vrijspraak volgen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk