8.4 °C

Ropta Boys verstevigt koppositie

zo 1 november 2009, 19.33 uur

AUGUSTINUSGA - Ropta Boys heeft zaterdagmiddag zeer goede zaken gedaan in de 5e klasse B. Ropta Boys wist de topper in de 5e klasse B in haar voordeel te beslissen tegen een overgeconcentreerd ASC. Enkele spelers van ASC waren overgeconcentreerd en gingen hierdoor enkele malen over de schreef met als gevolg veel gele kaarten en een rode kaart voor ASC spelers. Vanaf de eerste minuut was het schijnbaar de bedoeling van ASC om Ropta Boys het vuur aan de schenen te leggen. Dit pakte geheel verkeerd uit, want Ropta Boys kende een voortreffelijk voetballende middag.

Vanaf minuut één was de ploeg van trainer Yko de Boer bij de les. De eerste gele kaart van ASC speler Tamme de Boer viel na enkele minuten voor het neerhalen van Sander Braaksma.

De eerste twintig minuten was het nog wat aftasten van Ropta Boys zijde. Toch was het veldoverwicht in deze fase heel duidelijk in het voordeel van de bezoekers. In de 25e minuut werd dit voordeel omgezet in een penalty. Mark Meyerse sneed door het hart van defensie van ASC en werd zeer duidelijk vastgehouden aan zijn shirt binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Ris legde de bal terecht op de stip. Het vonnis werd door Mark Meyerse zelf verzilverd voor de 0-1.

Nog na genietend van de voorsprong kon de in grote getale aanwezige Ropta Boys aanhang in de 28e minuut opnieuw juichen. Een corner van Gerard Peter Weidenaar werd op fraaie wijze binnen gekopt door de sterk voetballende Arend Castelein. (0-2) Deze voorsprong was moeilijk te verkroppen voor sommige ASC spelers met als gevolg een heet kwartiertje voor de rust.

Het slachtoffer van de ASC frustratie was na een half uur spelen Sander Braaksma. Hij werd keihard onderuit gehaald door ASC-speler Tamme de Boer. Helaas moest Sander Braaksma deze kamikaze actie bekopen met een fikse blessure en moest het veld verlaten per brancard. ASC speler de Boer kreeg opnieuw geel en kon meer dan terecht de douche opzoeken om af te koelen. De vervanger van Sander Braaksma werd Jorrit Jaap Weidenaar. Na dit akkefietje werd het er niet vriendelijker op.

Ropta Boys bleef heer en meester in het veld en opnieuw moesten ASC spelers aan de noodrem trekken voor geel. Geert van der Weij solliciteerde na een eerste gele kaart serieus voor een rode kaart. Gelukkig zag ASC-trainer Floyd Tjeerdsma het juist door deze speler voor rust nog te wisselen. In deze fase kreeg Ropta Boys nog kansen op een grotere voorsprong, maar Auke Meinsma kopt in vrijstaande positie naast en Birhanu wist het goed voorbereidende werk van Roelof Weidenaar niet af te ronden voor de goal.

ASC kreeg eigenlijk geen kansen, alhoewel Andries Weidenaar in de laatste minuut van de eerste helft aan de noodrem moest trekken na een misverstand met een medespeler. Hij mocht van geluk spreken dat hij geen geel kreeg. De vrije trap leverde niets op voor ASC, waardoor de rust werd bereikt met 0-2.

In de tweede helft heeft Ropta Boys het onnodig nog heel even spannend gemaakt. De start in de tweede helft was opnieuw heel goed. Alleen ontbrak de goal om ASC volledig op de knieën te krijgen. In de eerste 10 minuten kreeg Gerard Peter Weidenaar twee 100% kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. In eerste instantie zette Birhanu Rispens hem alleen voor de ASC keeper.

Het schot van Gerard Peter Weidenaar was alleen voor de keeper een misser die ver naast het doel verdween. De tweede kans werd hem geboden na een sublieme pass van Arend Castelein. Nu schoot Gerard Peter Weidenaar op de vuisten van de ASC keeper. Na deze missers viel de goal na een kwartier geheel onverwacht aan de andere kant.

Een haarscherpe counter van ASC werd heel beheerst afgerond door Han Zwart (1-2) ASC begon hierdoor onverwacht op te leven. Pakte in deze fase nog even twee gele kaarten mee via Albert Atsma en Erik Posthumus. De wil van ASC was er in de tweede helft, alleen Ropta Boys wist het allemaal voetballend op te lossen. Alleen de derde goal bleef lang uit. Na twintig minuten spelen moest ASC opnieuw een domper opvangen.

Door een goede actie van Gerard Peter Weidenaar blesseerde de ASC keeper zich dusdanig aan de hand dat hij zich moest laten vervangen door de aanwezige keeper Ronald Sevenga van ASC 3. Nog eenmaal kwam ASC dichtbij de gelijkmaker, maar een afstandsschot van Erik Posthuma ging net over. In het laatste kwartier sloeg Ropta Boys hard toe via een doelpunt van Jorrit Jaap Weidenaar in de korte hoek. (1-3)

Tien minuten voor tijd wist een goede dieptepass van Auke Meinsma spits Birhanu Rispens te bereiken. Deze bleef koel en scoorde beheerst de 1-4 voor de geelgroenen. Inmiddels waren Gerard Peter Weidenaar en even later Birhanu Rispens gewisseld voor Jan Meindert Castelein en Erwin Braaksma. In het slotkwartier had Ropta Boys nog meer mogelijkheden om de score te verhogen. Het bleef uiteindelijk bij een meer dan verdiende 1-4 overwinning met als gevolg de eerste periodetitel en een stevige nummer één positie in de 5e klasse B.

Een zeer mooi en knap resultaat van deze steeds beter wordende groep onder leiding van trainer Yko de Boer en zijn begeleiding.

Eindstand: 1 – 4.