Account
Logo
Zoeken
18.6 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Jeugd kiest voor caravan op sportpark

wo 28 oktober 2009, 23.01 uur

BUITENPOST - Op de Wegwijsdag van de gemeente Achtkarspelen is groep 5 woensdag de nipte winnaar geworden van de speciale raadsvergadering die werd gehouden.

Een vertegenwoordiging van de jeugd van Lauwers College in Buitenpost, Lauwers College in Surhuisterveen, Singelland Surhuisterveen en AOC Buitenpost werd begeleid door medewerkers van het Instituut voor Publiek en Politiek uit Amsterdam en moest een plan bedenken voor de leefomgeving. Dit plan zal door de gemeente worden betaald, het budget bedroeg € 1250,-

De begeleiders van de groepen; Desi Boesveld, Andrea Bos, Blanche van de Stolpe, Sam Trompert, Dick van der Harst en Daphne Paris en hun dagvoorzitter Stefan Jansen hielden de jeugd de hele dag van 9.00 tot 20.30 bezig. Zo moesten ze om 11.00 uur vragen stellen aan Adriaan Dillema (gemeente), Anne van de Heide(politie), Maaike Dotinga (federatie van plaatselijke belangen Achtkarspelen) en Tjado Bruisnma(timpaan welzijn). Grootste struikelblok werden de mosquito's, die volgens de jeugd zijn geplaatst bij de C1000 en de Rabobank in Surhuisterveen. Politieman Anne van der Heide kon niet bevestigen of ze er hingen, maar legde tegelijkertijd wel uit dat ze verboden zijn. Als politieman kan hij er echter niet tegen optreden.

Verder wil de jeugd graag weten waar de wel mag 'hangen', Anne nodigde een vertegenwoordiging uit om met hem en Tjado te komen overleggen.

's Middags was het de beurt aan de vertegenwoordigers van de politieke partijen, van links naar rechts op de foto: Klaas Antuma (Christenunie), Max de Haan(Gemeentebelangen Achtkarspelen), Anneke Jongejan-Veenstra (PvdA), Durk Pool (VVD), Marten Claus (CDA), Marten van der Veen (FNP) en R. van der Heide (griffier).

Mooiste vraag in deze ronde was de vraag van iemand die vroeg wat de partij van het CDA allemaal voor de jeugd had bereikt in deze periode. De dagvoorzitter stelde deze vraag daarna aan meer gemeenteraadsleden. Marten Claus legde uit dat je dat als partij niet alleen doet, maar dat je ook de steun van andere partijen daarvoor nodig had. Een goed voorbeeld hiervan was de brug van Blauforlaet, waar nu geen traktoren op het fietspad rijden.

Daarna mochten de groepen zich weer terugtrekken om hun plannen verder uit te werken en hun presentaie af te maken. In de raadzaal mochten ze vervolgens hun plannen in de raadsbijeenkomst presenteren en verdedigen.

Na de eerste stemronde, waarbij ook het publiek mee mocht doen, ging groep 4 nipt aan de leiding. De tweede stemronde bracht niet meteen een winnaar naar voren, dus werd er tussen de beste 2 groepen nog een stemronde gehouden. Deze evenwel eindigde eerst in een 8 tegen 8 stemmen omdat er eentje ongeldig was. Nadat Henk ook zijn echte stem had uitgebracht op groep 5, werd deze winnaar.

Groep 1: Sietze Dijkstra, Lienke Numan, Feikje de Vries, Klaas Wegman, Martijn de Jong, Wilma Tabak, Sanne Huizing en Janet de Vries. Deze groep wilde graag fietslichtjes uitdelen in plaats van dat de politie een boete ging uitdelen.

Groep 2: Elles Jongsma, Willeke Donker, Johan Detmar, Henk Overdijk, Syberen Erik Dam en Michael Kirlew. Deze groep (Partij voor de Kinderen), wilde graag een voorlichting over alcohol en drugs in groep 7 en 8.

Groep 3: Heleen van Houten, Hielke Terpstra, Hillie Verbeek, Greetje Buist, Berend-Jan Schootstra, Tjitske Visser, Rianne Mollema en Clara Gjaltema. Deze groep wilde graag The Basement in het MFC Vleckehus in Surhuisterveen geschikt maken voor de jeugd van 14 t/m 18 jaar.

Groep 4: Linda Nicolai, Elisabeth Nicolai, Cynthia Versluijs, Eelkje Postmus, Orion Berisha, Tine Hoekstra, Rienk-Jan Couperus en Sieger Pama. Deze groep wilde graag de 'Greener Bag' invoeren. Een stoffen boodschappentas in plaats van een milieuvervuilende plastic tas.

Groep 5: Grietje Nicolai, Helena de Jong, Anita Postma, Tirza de Vroes, Boukje Hoekstra, Jorrit Terpstra, Auke Zijlstra, Bas Jansen en Mark Siersema. Deze groep wil op sportpark 'De Swadde' in Buitenpost een caravan plaatsen met een trapveldje. De burgemeester gaf in zijn speech aan, dat het plan door de gemeente nauwlettend zal worden gevolgd (omdat deze groep winnaar was!).

De persgroep werd deze dag gevormd door Lambert van der Galien, Sjoerd Mulder, Hilde van der Veen, Regina Reitsma, Joukje Elzinga en Natasja Kuipers. Zij maakten van deze dag een speciale wegwijsdagkrant.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
55.4%
Nee  
19.6%
Geen idee  
25%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp




regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts