3.9 °C

Ropta Boys pakt koppositie

za 24 oktober 2009, 21.41 uur

EASTERNIJTSJERK - Zaterdag stond er één wedstrijd gepland in de 5e klasse B. Namelijk de gestaakte wedstrijd van zaterdag 3 oktober 2009 tegen Zuidhorn. Deze wedstrijd werd destijds gestaakt vanwege hart problemen van de Zuidhorn speler Bennie Kok. De wedstrijd werd in gang gezet door scheidsrechter J Raap met een vrije trap voor de v.v. Ropta Boys bij een 1-1 stand. Voor Ropta Boys stond er afgelopen zaterdagmiddag veel op het spel. Bij winst, in de resterende 70 minuten, zou Ropta Boys de koppositie pakken in de 5e klasse B.

In het programmaboekje van de v.v. Ropta Boys stond wel een hele leuke wijsheid. Het citaat luidt: Het is met een voetbalwedstrijd net als met een neus. Haal eruit wat erin zit! De schrijver gaf daar tevens nog bij aan om in ieder geval niet met een schone neus het veld te betreden. Dit citaat heeft schijnbaar de kleedkamer bereikt van Ropta Boys 1. Ropta Boys heeft er zaterdagmiddag uitgehaald wat erin zat. Niet uit de neus, maar uit de wedstrijd. Namelijk winnen van Zuidhorn met als beloning de koppositie in de 5e klasse B.

Het ging niet gemakkelijk voor de ploeg van trainer Yko de Boer. De wil om te winnen en de druk op de tegenstander was wel degelijk aanwezig vanaf het beginsignaal. De eerste 25 minuten tot aan het rust signaal probeerde Ropta Boys het tempo zo hoog mogelijk te houden. Ropta Boys kreeg in deze 25 minuten kleine mogelijkheden. Na 5 minuten voetbal reageerde Auke Meinsma te laconiek op een goede voorzet van Willem Wijma.

In de 10e minuut zag Gerard Peter Weidenaar zijn als voorzet bedoelde bal door keeper Koos Bakema uit de kruising geplukt. Ropta Boys wist in de eerste helft geen uitgespeelde kansen te creëren tegen het op de counter loerend Zuidhorn. Bijna werd zo'n counter van Zuidhorn na 15 minuten spel benut. De counter van van Zuidhorn over rechts werd heel goed uitgevoerd. De voorzet van rechts bereikte de geheel vrijstaande nummer 11 van Zuidhorn. Deze speler had de hoek voor het uitkiezen, maar hij reageerde te gehaast waardoor keeper Geert Dam het schot kon oprapen.

Na deze actie was het geschrokken Ropta Boys even van slag. De rust werd hierdoor na 25 minuten bereikt met 1-1.

In de tweede helft pakte Ropta Boys opnieuw het initiatief. Het overwicht en initiatief leidde niet tot grote kansen. Het eerste kwartier na rust kwam Zuidhorn goed door. Met name keeper Bakema van Zuidhorn stond goed en alert te keepen. Het eerste kwartier leverde gevaar op via Birhanu Rispens. Maar zijn voorzet werd half uitverdedigd, maar de rebound leverde ook niets op voor de geelgroene formatie.

De goed spelende Arend Castelein soleerde door de verdediging van Zuidhorn. Zijn uiteindelijke schot met de zwakke linkervoet werd een prooi voor de Zuidhorn keeper. Zo verstreek de tijd, maar Ropta Boys bleef kalm en gokte op de ene kans die moest komen in de tweede helft.

Het overwicht werd uiteindelijk beloond in de 25e minuut na rust. Een toegekende vrije trap door de correct en precies leidende scheidsrechter Raap werd door Arend Castelein naar Sander Braaksma geschoten op de linkerkant. De tweebenige Sander Braaksma kapt zijn tegenstander uit en weet met zijn rechterbeen op de linkerkant de bal over de bij de eerste paal staande keeper van Zuidhorn binnen te krullen voor de bevrijdende 2-1.

Een wonderschoon doelpunt. Met dit doelpunt op zak speelde Ropta Boys de wedstrijd rustig en zakelijk uit. Trainer Yko de Boer nam geen risico en haalde Birhanu Rispens die geel had gekregen van het veld voor Jorrit Jaap Weidenaar. In deze fase had Ropta Boys de score moeten verhogen. Alleen een kans voor Gerard Peter Weidenaar en een combinatie tussen Mark Meyerse en Roelof Weidenaar leverde beide keren een corner op in plaats van een doelpunt.

Zuidhorn kwam nog één keer dreigend richting keeper Geert Dam, maar Willem Wijma was scherp en voorkwam met zijn ingreep erger. In de slotfase was het opnieuw Sander Braaksma die opnieuw op links aantekende voor de 3-1. Uit een vrije trap kreeg hij de bal op links en controleerde de bal en haalde vervolgens loepzuiver uit door de bal in de kruising te schieten. (3-1)

Als dank voor de goede wedstrijd en de twee mooie doelpunten kreeg Sander Braaksma een publiekswissel aangeboden door trainer Yko de Boer. Jan Meindert Castelein mocht hem nog aflossen. Door deze terechte winst mag Ropta Boys zich na zeven competitiewedstrijden trotse koploper noemen in de 5e klasse B met twee punten voorsprong op de naaste concurrent ASC'75.

Komende zaterdag mag Ropta Boys in Augustinusga haar koppositie verdedigen tegen de naaste concurrent ASC'75.

Eindstand: 3 – 1.