10 °C

Ropta Boys wint mooi van VVT

za 17 oktober 2009, 20.35 uur

EASTERNIJTSJERK - Het in grote getale aanwezige publiek zag een matige wedstrijd met heel weinig kansen en een dolgelukkige overwinnaar in de thuisploeg Ropta Boys. In de eerste helft was Ropta Boys de veel betere ploeg, maar in de tweede helft mocht Ropta Boys van geluk spreken dat de volle buit bleef behouden voor de geelgroene formatie van trainer Yko de Boer.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter J.J. Dijkstra uit Leeuwarden wist pupil van de week Jelger Haaksma een start te geven aan deze wedstrijd tussen twee hooggeplaatste teams in de 5e klasse KNVB. De start van Ropta Boys aan deze wedstrijd was goed, gedreven en wilskrachtig.

Ropta Boys troefde VVT in de eerste helft op alle fronten af. Ropta Boys bepaalde het spel en kreeg mogelijkheden en zelfs grote kansen. Na twee kleine waarschuwingen richting VVT achterhoede was het na 10 minuten spelen raak voor Ropta Boys. Een goede combinatie op het middenveld tussen Arend Castelein en Roelof Weidenaar was de inleiding voor het doelpunt.

De combinatie op het middenveld tussen beide spelers leverde een prachtige pass van Roelof Weidenaar op door het hart van de verdediging op de doorgelopen Arend Castelein. Deze ervaren speler kwam hierdoor oog in oog te staan met de VVT keeper. Arend bleef heel rustig en omspeeld de keeper en schoof beheerst binnen. (1-0)

Na deze vroege voorsprong ging Ropta Boys heel goed door en hield VVT onder druk. De altijd zeer ijverige Birhanu Rispens was een echte handenbinder voor de VVT verdediging. Jammer voor hem en de ploeg ging een mogelijkheid na een zeer intelligente pass van Roelof Weidenaar mis doordat de inzet van Birhanu Rispens smoorde in een muur van VVT verdedigers.

In deze fase was het eigenlijk wachten op een grotere voorsprong voor Ropta Boys. Dit had eigenlijk ook gemoeten in de 25e minuut van de wedstrijd. Mark Meyerse mag het zich aanrekenen dat de tweede treffer niet op het scorebord kwam te staan. Mark Meyerse mocht na een goede pass van Sander Braaksma alleen richting de VVT keeper. Maar zijn handelingssnelheid was veel te traag en veel te gemakkelijk, waardoor de VVT verdedigers op het laatste moment orde op zaken konden stellen. Het resultaat was een geblokt rollertje voor de VVT keeper.

In de 35e minuut kreeg Ropta Boys een vrije trap toegekend. Deze indirecte vrije trap werd door Arend Castelein direct genomen. De keeper van VVT kon er gewoon van afblijven, maar dit deed hij niet met uiteindelijk een goede redding tot corner. VVT deed bitter weinig terug in de eerste helft. Keeper Geert Dam kwam in de eerste helft niet in het stuk voor. Toch wist VVT de schade te beperken tot aan de rust. Niet alleen door eigen verdienste, maar ook doordat Ropta Boys weigerde om afstand te nemen in de eerste helft.

In de slotminuten van de eerste helft kreeg Willem Wijma van de sterk aanwezige Roelof Weidenaar een bal op een presenteerblaadje aan de rechterkant. Maar door wild schieten ging zijn schot van vrij dichtbij ver over het VVT doel. Zo werd de rust bereikt met maar 1-0 in het voorrdeel van Ropta Boys.

Trainer Bauke de Bruin van VVT heeft zijn manschappen in de rust duidelijk aangespoord, want VVT speelde een veel betere tweede helft. In ieder geval straalde VVT meer vechtlust uit en Ropta Boys kreeg geen gelegenheid meer om rustig op te bouwen. In de tweede helft werden eigenlijk geen kansen meer weggegeven en voetbal was niet hoogstaand van beide partijen. Het publiek zag een zeer matige tweede helft. Gelukkig scheen de zon, waardoor het aangenaam vertoeven was langs de lijn.

Niet het voetbal straalde, maar de zon straalde op sportpark ”De Fiver” te Oosternijkerk. Ook de wissels Jorrit Jaap Weidenaar en Jan Meindert Castelein voor Sander Braaksma en Mark Meyerse gaven Ropta Boys geen vleugels. Het werd na een half uur spelen 1-1, maar de beste man van het veld, scheidsrechter J.J. Dijkstra uit Leeuwarden, keurde de goal af wegens buitenspel.

Na deze waarschuwing probeerde Ropta Boys weer vooruit te voetballen. In de 35e minuut leverde dit eigenlijk de enige echte mogelijkheid op in de tweede helft voor Ropta Boys. Roelof Weidenaar wist zich op de linkerkant goed vrij te spelen en kon alleen richting de keeper van VVT. Helaas besloot hij om snel te schieten in plaats van verder door te lopen. Het schot was nu te zwak en een gemakkelijke prooi voor de keeper.

In de slotminuten had Ropta Boys alle geluk van de wereld, want een goede inzet van VVT-er Richard Kempenaar belandde onbereikbaar voor keeper Geert Dam op de lat. Hierna beleefde Ropta Boys nog enkele moeilijke minuten, want VVT probeerde nog een gelijkspel te forceren. Om tijd te rekken mocht Erwin Braaksma in blessuretijd kilometervreter Birhanu Rispens nog af lossen. Ropta Boys hield stand en wist uiteindelijk na een moeizame tweede helft de ongeslagen status van VVT te doorbreken. Door deze winst blijft Ropta Boys zich handhaven in de top van de 5e klasse B.

Komende zaterdag is het zelfs mogelijk om de koppositie te pakken in de 5e klasse B. Ropta Boys zal dan de gestaakte wedstrijd thuis tegen Zuidhorn moeten omzetten in een overwinning. Eindstand: 1-0.