3.3 °C

Ropta Boys wint nipt van Suameer

zo 27 september 2009, 13.13 uur

SUMAR - De ploeg van trainer Yko de Boer behaalde in en tegen Suameer een moeizame, maar zeer belangrijke overwinning. Vooral in de tweede helft moest Ropta Boys alle zeilen bij zetten om de thuisploeg het scoren te beletten. Dankzij geluk en goed keeperswerk van Geert Dam bleef de schade beperkt tot één treffer, terwijl Ropta Boys zelf op twee goede momenten het net liet bollen.

De start van de wedstrijd was afwachtend en het spel ging op en neer in de eerste fase van de wedstrijd. Geen noemenswaardige kansen aan beide zijden. Na een kwartier spelen konden de eerste mogelijkheden worden genoteerd. Een door kopbal van Roelof Weidenaar op een lange pass van Andries Weidenaar gaf Birhanu Rispens een mogelijkheid. Door zijn gretigheid speelde Birhanu de bal te ver voor zich uit met als gevolg een prooi voor keeper de Haan van Suameer.

Tegenover deze mogelijkheid van Ropta Boys moest keeper Geert Dam een voorzet van rechts weg stompen om een kans voor Suameer te voorkomen. Zo waren 20 minuten verstreken met een te zachte bal. Aanvoerder Andries Weidenaar keurde de te zachte bal af en kreeg het gelijk van de scheidsrechter en mocht verder met een harde bal. Schijnbaar deed deze bal Ropta Boys goed, want Ropta Boys trok het spel enigszins naar zich toe.

Niet sprankelend, maar wel een veldoverwicht die enkele kansen opleverde in deze fase van de wedstrijd. Een corner van Arend Castelein werd ingekopt door Mark Meyerse. Helaas smoorde deze kopbal in een mêlee van spelers in de doelmond.

Na een half uur moest keeper de Haan van Suameer gestrekt naar de hoek op een vrije trap van Arend Castelein. De vrije trap werd tot corner verwerkt die uiteindelijk niets opleverde voor de geelgroenen. De spits van Suameer had na een half uur met een goede actie bijna succes. Hij nam een voorzet op de borst aan en draaide bij twee Ropta Boys spelers weg, maar zijn inzet werd op het laatste nippertje geblokt door Andries Weidenaar. Zo bleef de stand en de wedstrijd in evenwicht. Toch sloeg Ropta Boys in de slotfase van de eerste helft toe.

In de 40e minuut werd een Ropta Boys aanval half weggewerkt door de verdediging van Suameer. De bal werd opgepikt door Arend Castelein en die kreeg gelegenheid om de bal aan te leggen voor een schot. Vanaf ongeveer 20 meter verdween zijn schot in de linkerhoek en liet hij keeper de Haan van Suameer kansloos achter. (0-1) Deze goal viel op een mooi moment zo vlak voor rust.

Eigenlijk had zelfs de 0-2 nog moeten vallen voor rust. In de laatste minuut voor rust werd Birhanu Rispens op rechts de diepte ingestuurd. Zijn voorzet was op maat voor Roelof Weidenaar die de bal onvoldoende raakte waardoor het bleef bij een losse flodder die simpel kon worden weggewerkt door de Suameer verdediging.

Trainer de Boer had zijn manschappen gewaarschuwd voor een terugkomend Suameer. De afgelopen wedstrijden had deze tegenstander aangetoond om terug te komen van een achterstand. Ondanks de waarschuwingen kreeg Ropta Boys een zeer lastige tweede helft voor de kiezen.

In de beginfase creëerde Ropta Boys nog enkele mogelijkheden via Roelof Weidenaar en Birhanu Rispens. Deze kansen en mogelijkheden werden niet of net niet goed afgerond. Vrij snel in de tweede helft werd Mark Meyerse gewisseld voor Gerard Peter Weidenaar. In het eerste kwartier kreeg Ropta Boys nog één mogelijkheid doordat Gerard Peter Weidenaar zijn medespeler Birhanu Rispens met een dieptepass alleen voor de keeper wist te zetten. Birhanu Rispens omspeeld de keeper maar schoot uiteindelijk voorlangs.

Dit was voorlopig de laatste mogelijkheid, want Suameer nam het heft in handen. Men was overal een stap eerder bij de bal dan Ropta Boys. Erwin Braaksma was goud waard in de 65e minuut door een inzet van de doellijn te halen. Dit was tevens zijn laatste daad, want hij werd moegestreden gewisseld voor Jan Bekker.

Suameer ging goed door en rook de gelijkmaker die zo langzamerhand niet kon uitblijven. Met samen geknepen billen zagen de supporters van Ropta Boys dat het niet goed ging. Met kunst en vliegwerk en door de rust van een goed keepende Geert Dam bleef de schade beperkt tot kansen en corners aan de zijde van Suameer. Wel moest Sander Braaksma een keihard schot van Suameer bekopen met een wissel. Hij werd een kwartier voor het einde gewisseld voor André Turkstra.

Het initiatief lag heel duidelijk bij Suameer, maar deze keer viel de te verwachten goal niet bij Suameer, maar bij Ropta Boys. De slimme Gerard Peter Weidenaar wist na een ingooi zijn lichaam goed te gebruiken om zich vrij te spelen. De voorzet van Gerard Peter Weidenaar was op maat voor Roelof Weidenaar met als gevolg een goal voor Ropta Boys tegen de verhoudingen in. (0-2) Na deze bevrijdende treffer was Ropta Boys nog niet af van het taaie Suameer.

Suameer gaf zich niet gewonnen en kreeg nog voldoende kansen op een doelpunt. Gelukkig voor Ropta Boys viel deze treffer uiteindelijk ver in blessuretijd. (1-2) Zo kwam Ropta Boys deze middag in en tegen Suameer met de schrik vrij en kon men drie mooie en belangrijke punten toevoegen aan het totaal. Eindstand: 1-2.