4.1 °C

Ropta Boys verdiend langs GSVV

za 19 september 2009, 18.46 uur

EASTERNIJTSJERK - Onder ideale weersomstandigheden en met veel publiek langs de lijn wist Ropta Boys in de slotfase het stugge GSVV verdiend te verslaan. Het was in Oosternijkerk zaterdagmiddag geen hoogstaande wedstrijd. Wel een wedstrijd met strijd van beide kanten.

Onder leiding van scheidsrechter Pikstra mocht pupil van de week Doeke Jan Wilman de aftrap verrichten. In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Misschien had Ropta Boys een klein veldoverwicht. Beide ploegen kregen in de eerste helft mogelijkheden en kansen om te scoren.

Na tien minuten spelen was de eerste grote kans, na een misser van Andries Weidenaar, voor GSVV. Tot opluchting van Ropta Boys werd deze kans ver over het Ropta Boys doel geschoten. Ropta Boys kreeg via Mark Meijerse een mogelijkheid, maar zijn schot werd gekraakt tot een corner. Zo werden de kansen redelijk verdeeld in de eerste helft.

Na bijna een half uur had GSVV moeten scoren. Van zeer dichtbij wist Sietse de Haan de bal naast het doel te schieten. Hier kwam Ropta Boys zeer goed weg. Omgekeerd kwam GSVV goed weg, want Mark Meyerse liep zich op rechts heel goed vrij, maar zijn inzet ging voorlangs. Kansen werden om en om gecreëerd.

In de 35e minuut misten twee spelers van GSVV een voorzet van rechts. Willem Wijma bleef rustig en moest hierdoor een hoekschop weggeven. Voor Ropta Boys waren er nog mogelijkheden voor Jan Meindert Castelein. Zijn inzet richting doel duurde te lang, waardoor een simpel rollertje geen probleem was voor keeper van der Meer.

In de 40e minuut had Mark Meyerse de openingstreffer op zijn schoen. Uit een vrije trap van Arend Castelein werd Mark Meyerse bereikt op de rechterkant. Mark Meyerse kapte zijn tegenstander schitterend uit en moest eigenlijk alleen voor keeper Johannes van der Meer scoren. Dit liet hij na, want de inzet was zeer zwak van dichtbij.

Zo leek de rust aan te breken met 0-0. Doch het vuurwerk ontplofte in de laatste minuut en in blessuretijd. Vlak voor het einde van de officiële speeltijd schiet GSVV via Lammert Jan Brandsma een vrije trap vanaf meer dan 20 meter binnen. Keeper Geert Dam was verrast door de op stuitende bal vlak voor hem en duwde de bal met een reflex in de eigen bovenhoek. (0-1)

Gelukkig voor Ropta Boys was scheidsrechter Pikstra zeer royaal om veel blessuretijd bij te voegen. In de 49e minuut werd de gelijkmaker nog een feit. Een voorzet van links werd goed doorgekopt via Arend Castelein naar Birhanu Rispens. Hij maakt ze niet vaak met het hoofd, maar deze werd diagonaal goed binnen geknikt in de verste hoek. (1-1) Een terechte ruststand. Venijn in slotfase 2e helft.

Trainer Yko de Boer wisselde Sander Braaksma voor zijn jongere broer Erwin Braaksma. De start na rust was zwak te noemen aan Ropta Boys zijde. Met enig fortuin bleef Ropta Boys in de beginfase op de been. GSVV kreeg meteen na rust een cadeau van keeper Geert Dam. Hij schiet de bal zomaar in de voeten van de tegenstander. Gelukkig klaarde hij de klus zelf door de inzet met kunst en vliegwerk te pakken. Dit was niet de enige kans.

In het eerste kwartier na rust had Ropta Boys het geluk aan haar zijde, want GSVV sprong slordig om met de kansen en mogelijkheden. Deze zwakke fase werd overleefd en het vervolg was uitstekend te noemen. In het laatste half uur speelde de ploeg van trainer Yko de Boer sterk en creëerde kansen en mogelijkheden die uiteindelijk in de slotfase werden verzilverd.

Na 20 minuten spelen stuurde Roelof Weidenaar de snelle Erwin Braaksma de diepte in. Erwin kwam net tekort, omdat keeper van der Meer goed stond mee te voetballen. GSVV kreeg het moeilijk en Ropta Boys kreeg meer mogelijkheden via Birhanu Rispens op aangeven van Arend Castelein en Auke Meinsma na een voorzet van Mark Meyerse.

Deze kansen werden nog om zeep geholpen, maar in de 35e minuut was het raak. Een vrije trap van Mark Meyerse werd schitterend ingekopt door Auke Meinsma. Deze kopbal wist keeper Johannes van der Meer nog te redden met een reflex, maar op de rebound van Roelof Weidenaar was hij kansloos. (2- 1) Na deze voorsprong werd Birhanu Rispens gewisseld voor Jan Bekker.

Koud in het veld, wat overigens niet kon met het mooie weer, wist hij Ropta Boys in veilige haven te loodsen na een schitterende voorbereidende actie van Erwin Braaksma. Op links speelde Erwin Braaksma zich schitterend vrij en behield daarna het overzicht en wist bij de tweede paal de inkomende Jan Bekker te bereiken die simpel met het hoofd voor 3-1 aantekende. Deze voorsprong kwam niet meer in gevaar, waardoor Ropta Boys weer helemaal bij de les is in deze 5e klasse B. Eindstand: 3-1.