7.6 °C

Ropta Boys verliest thuis

zo 6 september 2009, 11.36 uur

EASTERNIJTSJERK - Na 90 minuten voetbal moest Ropta Boys teleurgesteld in het resultaat haar meerdere erkennen in een doeltreffender Zwaagwesteinde. Trainer Yko de Boer was kort, maar zeer duidelijk in zijn commentaar over de wedstrijd. Ropta Boys was voetballend beter, maar vanuit dit voetbal en het veldoverwicht werden gewoonweg te weinig kansen gecreëerd om te scoren. Zwaagweseinde had deze wedstrijd genoeg aan een paar kansen om de volle buit in Oosternijkerk te pakken.

Ondanks de vele regen in de ochtenduren was het veld redelijk tot goed bespeelbaar. Zwaagwesteinde speelde de eerste helft met wind voordeel. De eerste 25 minuten waren er geen noemenswaardige kansen te noteren. Ropta Boys speelde iets gemakkelijker dan de tegenstander, maar van enig gevaar voor beide goals was geen sprake. Na een half uur spelen werd Wiebe Jan Jongeling bijna verrast door een lange bal.

Gelukkig voor Ropta Boys verprutste de spits van Zwaagwesteinde deze kans en schoot voorlangs. Toch kwam Zwaagwesteinde in de 33e minuut op schitterende wijze aan de leiding. Een toegekende vrije trap door de foutloos fluitende scheidsrechter D Vinke werd geheel onhoudbaar voor keeper André Turkstra in de kruising binnen geschoten. (0-1)

Tegenover dit mooie doelpunt had Arend Castelein zijn ploeg langszij kunnen schieten. Maar zijn vrije trap ging rakelings voorlangs. De laatste mogelijkheid voor rust was opnieuw voor Zwaagwesteinde. In de 41e minuut werd de spits in de doelmond goed strak aangespeeld. Deze speler draait simpel voorbij de happende Willem Wijma en schiet daarna keihard en rakelings over het doel van Ropta Boys. De rust werd hierdoor bereikt met een 0-1 voorsprong voor “De readtsjes”.

Trainer de Boer wisselde in de pauze Erwin Braaksma en JanYme Braaksma voor Jorrit Jaap Weidenaar en Jan Bekker. Met wind voordeel moest het in de tweede helft gebeuren voor de geelgroene formatie.

De Ropta Boys ploeg nam het heft volledig in handen in de tweede helft. De start was furieus van Ropta Boys. Zwaagwesteinde kwam er niet aan te pas en moest alle zeilen bijzetten. Zwaagwesteinde kwam eigenlijk niet meer aan voetballen toe. Het was eigenlijk wachten op de gelijkmaker, maar ondanks mogelijkheden was de welwillende Ropta Boys ploeg niet bij machte om het hechte verdedigingsblok van Zwaagwesteinde kapot te spelen.

Zoals trainer de Boer memoreerde werden er te weinig kansen gecreëerd om te scoren. Daarnaast miste de sterk spelende Roelof Weidenaar het nodige geluk in de afwerking. In de 5e minuut na rust werd een vrije trap van Gerard Peter Weidenaar afgeslagen. De rebound was voor Roelof Weidenaar, maar zijn schot smoorde in een mêlee van Zwaagwesteinde spelers. In de 12e minuut na rust werd een geplaatst schot van Jorrit Jaap Weidenaar goed uit de hoek gepakt door de Zwaagwesteinde keeper.

In de 20e minuut werd een vlot lopende aanval net niet afgerond. Arend Castelein speelt Roelof Weidenaar goed strak in. Roelof Weidenaar draait goed om zijn tegenstander, maar de goed oplettende keeper blokkeerde zowel Roelof Weidenaar en ook de bal. Verder kreeg Ropta Boys enkele corners op rij die dreigend waren, maar nooit doeltreffend.

Het was allemaal net niet deze middag voor Ropta Boys. Na een half uur in de tweede helft besloot trainer Yko de Boer één op één te spelen en haalde verdediger Wiebe Jan Jongeling naar de kant voor spits Simon Dijkstra. Een juiste beslissing om nog iets te forceren. De druk nam toe, maar tegelijk kreeg Zwaagwesteinde mogelijkheden via de counter.

In de 34e en 35e minuut kreeg Ropta Boys twee waarschuwingen via de counter. Eerst schuift de spits van Zwaagwesteinde de bal voorlangs en tweede kans werd uit een voorzet naast gekopt. Ropta Boys nam alle risico om alsnog een doelpunt te forceren. Helaas moet worden geconstateerd dat het voetballende Ropta Boys deze middag geen bres wist te slaan in de hechte Zwaagwesteinde verdediging.

Het werd nog erger voor Ropta Boys in de slotminuten. In de 40e minuut viel het doek voor Ropta Boys. Balverlies aan de linkerkant luidde de winst in voor Zwaagwesteinde. De bal werd scherp voor het Ropta Boys doel geschoten. De voorste speler van Zwaagwesteinde miste, maar de tweede speler kon de bal simpel en opnieuw onhoudbaar voor keeper André Turkstra binnen tikken. (0-2)

In de slotminuut kwam nogmaals het “net niet” boven. Een super aanval via Willem Wijma en Jorrit Jaap Weidenaar bereikt Roelof Weidenaar. Laatstgenoemde schiet goed in, maar opnieuw vloog de bal net over het doel.

Conclusie: In deze sportieve wedstrijd onder de zeer goede leiding van scheidsrechter D Vinke heeft Ropta Boys te weinig gedaan met het veldoverwicht en wint Zwaagwesteinde door doeltreffendheid. Volgende week wacht opnieuw een zware uitwedstrijd tegen Drogeham.

Eindstand: 0-2.