10.4 °C

Ropta Boys verliest tegen Friese Boys

zo 30 augustus 2009, 13.52 uur

EASTERNIJTSJERK - Door eigen toedoen liep Ropta Boys na iets meer dan tien minuten achter de feiten aan tegen een beter Friese Boys. Na de oefenwedstrijd van afgelopen dinsdagavond tegen derdeklasser Oostergo was zaterdagmiddag opnieuw een derdeklasser te gast bij Ropta Boys. Ditmaal moest de ploeg van trainer Yko de Boer het opnemen tegen Friese Boys.

De harde wind was deze middag een storende factor tijdens deze wedstrijd. Met wind voordeel creëerde Friese Boys een groot overwicht in de eerste helft. Na 8 minuten voetbal kreeg Friese Boys een niet te missen mogelijkheid. Een goed opgezette aanval over rechts werd even fraai voor gegeven op de geheel vrijstaande spits van Friese Boys. Maar alleen voor keeper André Turkstra faalde hij en schoot de bal over het doel.

Toch bleek het uitstel voor Ropta Boys, want in de 10e minuut was het wel raak voor Friese Boys. Aanvoerder Wietse van der Land kreeg te veel vrijheid en mocht eigenlijk ongehinderd vanaf 18 meter aanleggen voor een schot. Deze knal, gedragen door de wind, verdween onhoudbaar voor keeper André Turkstra in het net. (0-1)

De gebruikelijke aftrap na een doelpunt viel Ropta Boys zwaar. Meteen na de aftrap verspeelde Arend Castelein de bal knullig met als gevolg een tegen aanval van Friese Boys die keurig en beheerst werd afgerond door Pieter Ele Kuitert. (0-2)

Zo stond Ropta Boys binnen twee minuten op en achterstand die min of meer voorkomen had kunnen worden door alerter te reageren en op te treden. Na deze twee treffers ging Friese Boys goed door en kreeg in het vervolg van de eerste helft diverse mogelijkheden om de scoren te verhogen. Ropta Boys probeerde het wel voetballend op te lossen, maar met de wind tegen kwam de ploeg niet verder dan een paar kleine speldenprikken.

De enige echte mogelijkheid voor Ropta Boys was na een half uur. Een aanval over rechts via Jorrit Jaap Weidenaar en Arend Castelein werd goed gegeven op Willem Wijma, maar zijn inzet van dichtbij ging naast. Tegenover deze ene kans kreeg Friese Boys veel meer om de wedstrijd in een vroeg stadium definitief te beslissen.

Gelukkig dacht keeper André Turkstra daar anders over. Hij wist zijn ploeg sowieso tweemaal te behoeden voor een grotere achterstand. In de 35e minuut was hij eerder bij een diepe bal dan de tegenstander en in de 40e minuut redde hij katachtig op een kopbal van Friese Boys uit een corner. Zo werd de rust bereikt met een 0-2 achterstand.

Trainer Yko de Boer had in de rust enkele wissels doorgevoerd, waardoor bepaalde spelers op andere plaatsen kwamen te voetballen. Met wind voordeel had Ropta Boys in de tweede helft iets meer in de melk te brokkelen. Het bleef bij brokkelen, want Friese Boys bleef kalm en rustig combineren en gaf heel weinig weg. In de beginfase van de tweede helft kreeg Friese Boys opnieuw de betere mogelijkheden.

Nu stond het vizier niet scherp genoeg en verdween een schot naast en een lob was te zacht, waardoor keeper André Turkstra de bal alsnog kon pakken. Ropta Boys kreeg vooral mogelijkheden om te schieten uit de tweede lijn. Dit gebeurde via Jorrit Jaap Weidenaar in de handen van de keeper, via Roelof Weidenaar die net naast schoot en via Auke Meinsma die zijn poeier met moeite zag worden gestopt door de Friese Boys keeper tot corner.

Zo probeerde Ropta Boys de aansluitingstreffer te produceren. Toch was het na een half uur spelen opnieuw raak voor Friese Boys. Door slecht uitverdedigen van zijn medespelers kon Jan Yzn Braaksma niet meer verhinderen dat Pieter Ele Kuitert zijn tweede en Friese Boys zijn derde treffer kon scoren. (0-3)

Na deze 0-3 achterstand ging Ropta Boys goed door en kreeg het opnieuw mogelijkheden om in ieder geval de nul van het scorebord te halen. Een schot van Erwin Braaksma miste de kracht en Jan Bekker probeerde de bal van ver over de voor zijn doel staande keeper te verrassen. Dit lukte net niet. Uiteindelijk kreeg Ropta Boys loon naar werken. Dit moest wel gebeuren met behulp van de Friese Boys keeper.

Een halve mis trap van de keeper belandde voor de voeten van Willem Wijma die niet aarzelde en meteen van 35 meter de nog niet teruggekeerde keeper van Friese Boys volledig wist te verrassen door de bal hard in het lege doel te schieten. (1- 3) Deze stand bleef gehandhaafd, waardoor Friese Boys een terechte overwinning boekte op Ropta Boys. Voor Ropta Boys kwam hierdoor een einde aan een zeer leerzame oefen reeks tegen sterke tegenstanders. Bewust sterke tegenstanders, want alleen hiervan kunnen de jongens van trainer Yko de Boer iets leren.

Komende zaterdag start de competitie thuis tegen opnieuw een sterke tegenstander. VV Zwaagwesteinde komt dan op bezoek.