4.2 °C

Ropta Boys geflatteerd onderuit

do 20 augustus 2009, 18.23 uur

EANJUM - Zoals bekend worden de onderlinge streekderby's tussen Anjum en Ropta Boys op het scherpst van de snede gevoetbald. Het maakt niet uit welke titel boven de wedstrijd staat. Gezapige oefenwedstrijden bestaan niet tussen beide verenigingen.

Collega verslaggever Geerard Brouwer schrijft in zijn verslag over een echte wedstrijd. Zoals elke trainer weet zijn echte wedstrijden nuttig om op voort te borduren. Zo ook afgelopen dinsdagavond was er veel strijd met aanknopingspunten voor de rest van het seizoen in een doelpuntrijk treffen tussen beide ploegen. Beide ploegen deden deze avond weinig voor elkaar onder. Het verschil was dat Anjum iets trefzekerder was en het benutten van kansen en mogelijkheden.

Ropta Boys startte voortreffelijk, want na zes minuten was Birhanu Rispens succesvol. Uit een vrije trap van rechts reageerde Birhanu Rispens heel attent en scoorde beheerst 0-1. Even later was het opnieuw Birhanu Rispens die gevaarlijk opdook voor keeper Gert Schaafsma van Anjum. Nu wist keeper Schaafsma het puntertje van Birhanu Rispens met moeite te verwerken. Anjum herstelde zich na een kwartier knap en kwam steeds beter in de wedstrijd en kreeg een paar goede mogelijkheden op de gelijkmaker.

De gelijkmaker kwam na bijna een half uur spelen op het scorebord. Ropta Boys stond bij een lange bal ietwat slapjes te verdedigen en na een verloren kopbal werd de spits weggeduwd binnen het zestien meter gebied. Scheidsrechter J de Klein uit Surhuisterveen wees naar de stip. Deze toegekende penalty werd feilloos en onhoudbaar ingeschoten door Pope Bauke Holwerda. (1-1) Een minuut later had Birhanu Rispens zijn ploeg weer op voorsprong moeten schieten maar zijn lob over de uitkomende keeper Schaafsma ging voorlangs.

Deze mogelijkheid was groot, maar in de 35e minuut creëerde Ropta Boys nog groter mogelijkheid. Op rechts slalomde Sander Braaksma langs een paar Anjum verdedigers door en gaf de bal goed voor op Birhanu Rispens. Laatstgenoemde wordt in het strafschopgebied onderuit getrokken en kreeg een penalty toegekend. Jan Bekker zou dit klusje wel even klaren, maar zijn penalty was veel te zacht en door het midden ingeschoten met als resultaat een makkelijke prooi voor keeper Schaafsma. In het laatste kwartier ging het spel heen en weer met aan beide kanten mogelijkheden.

Aan Ropta Boys zijde kreeg Jan Bekker na een goed lopende aanval via Willem Wijma en Jan Yzn Braaksma over rechts nog een dot van een kans. Zijn inzet was opnieuw krachteloos. Bij Anjum was Pope Bauke Holwerda dicht bij de voorsprong, maar zijn loeihard hard schot werd op het juiste moment gekraakt door Wiebe Jan Jongeling. Ontzettend jammer was het dat Sander Braaksma na een te harde overtreding geblesseerd het veld moest verlaten op slag van rust.

Trainer de Boer voerde enkele wissels door in de tweede helft. De start in de tweede helft was voor Anjum. Na 10 minuten voetbal in de tweede helft kwam Anjum op voorsprong. Een corner wordt niet gepakt door keeper Tjidsger Braaksma en daarna slecht verdedigd met als gevolg de 2-1 door Pope Bauke Holwerda. In de 20e minuut kwam Ropta Boys langszij via de behendige en zeer snelle Erwin Braaksma. Op snelheid speelt hij twee man uit en scoort beheerst de gelijkmaker. (2-2)

Lang duurde deze gelijke stand niet, want binnen vijf minuten stond er 3-3 op het scorebord. Ropta Boys kwam op voorsprong na een vrije trap die goed werd doorgekopt en belandde voor de voeten van Jacob Schroor. Jacob Schroor bedacht zich geen moment en scoorde zijn allereerste doelpunt in de hoofdmacht van de geelgroenen. (2-3) Ropta Boys kon niet lang genieten van deze voorsprong.

Twee minuten na het doelpunt van Jacob Schroor maakte Anjum gelijk door een doelpunt van Sip Jaap Bos na een op maat gegeven voorzet van Pope Bauke Holwerda. (3-3) Na dit doelpuntrijke begin was de koek nog niet op, want Anjum ging door met scoren, terwijl de doelpunt productie van Ropta Boys haperde. In de slotfase ging de winst naar Anjum.

Na een half uur spelen in de tweede helft ging de achterhoede van Ropta Boys inclusief keeper Tjidsger Braaksma de mist in. Anne Zijlstra wist optimaal te profiteren een scoorde 4-3 voor de thuisclub. In de slotfase kwam Ropta Boys nog wat kracht tekort om een meer dan verdiend gelijkspel uit het vuur te slepen. Het werd qua stand nog erger, want Anjum wist de 5-3 te scoren via Sip Jaap Bos. Alleen dit doelpunt had nooit mogen worden goedgekeurd, omdat Sip Jaap Bos meters buitenspel stond.

Uiteindelijk leed Ropta Boys deze keer een onverdiende nederlaag, want een gelijkspel had de verhoudingen deze avond beter weergegeven. Toch een zeer leerzame oefenwedstrijd voor Ropta Boys. Na drie oefenwedstrijden en één bekerwedstrijd begint Ropta Boys steeds beter in haar spel te komen. Trainer Yko de Boer is op de goede weg en hopelijk weet hij deze ploeg nog beter te laten voetballen. Komende zaterdag wacht thuis opnieuw een goede tegenstander in de bekerwedstrijd tegen Rottevalle.